Очерняща и негативна кампания срещу именуването на пл. „Толерантност“ в Бургас бе стартирана целенасочено в публичното пространство. Кампанията се основава на напълно неверни, манипулативни и агресивни публикации в местната електронна медия Burgasnews /www.burgasnews.com/. Сайтът дори стартира и разгласяването на анонимна петиция в интернет на “недоволни” граждани на Бургас срещу понятието “толерантност” с аргумента, че то не значело нищо за града ни и нямало никакъв принос за неговото развитие. Не така мислят авторитетните инициатори на предложението, но тяхното мнение не е публикувано от отрицателите. Съвсем естествено е нетолерантните да не приемат толерантността.
 

Екатерина Капрова с каска на "ЛукОЙЛ"
Екатерина Капрова с каска на „ЛукОЙЛ“

Авторка и основен трубадур на негативната кампания е Екатерина Капрова. Въпросната авторка дори си позволи да пророкува в статиите си и бъдещи медийни заглавия, които според нея щели да се появят, заради името на новия градски площад: “Скоро ще има ветникарски заглавия: “Циганин пребит на пл. Толерантност”. Така тя подбужда за бъдещи престъпни и криминални действия и провокации, които да омърсят доброто послание на идеята за толерантност. Последните би трябвало да бъдат обект за самосезиране от страна на прокуратурата по силата на съставите на чл. 162 и 163 от НК.

Оставяме настрана абсурдните и напълно неверни твърдения в статията, заблуждаващи аудиторията, че това име е по искане на “еврейската общност” в Бургас, че е израз на някаква налагана толерантност единствено и само към този етнос. Провокираните съвсем съзнателно изяви на омраза и истерични антиеврейски коментари са логичен резултат от подобна манипулация, които нямат нищо общо с обективната истина. Всички материали по предложението, заедно с позицията на инициаторите и протоколите от общественото обсъждане и обсъжданията в комисиите на общинския съвет, са публични и всеки може да се запознае с тях. Наплювателите се люшкат от отричането на общественото обсъждане, само защото те не били разбрали за него, до абсурдното свързване на изконната добродетел на толератността с различни извращения – “джендър” идеология, “еврогейство”, измисления термин “толерастия” или станалата модерна за спрягане “Истанбулска конвенция”. Словоблудствени констатции, които не почиват на нищо друго освен на пошлия начин на мислене и средствата на езика на омраза.

Инициативният комитет по предложението за пл. „Толерантност“ включва едни от най-известните и авторитетни личности на Бургас, като Камен Калев, Недялко Йорданов, арх.проф. Тодор Кръстев – автор на Символа на града „Бургаския Мостик“, адв. Иво Баев, художникът Климент Атанасов и др., а мотивите към предложението са, че Бургас е един етикет на изконната толерантност на българския народ, един космополитен още от създаването си град, облъчил с културната си вълна и други страни. Завинаги в антологията на литературите на Гърция и Турция ще останат бургаските поети Костас Варналис и Реджеб Кюпчу. Още един повод за гордост и повод за историческата толерантност на Бургас.

В публикациите се прокарва твърдението, че била нарушена процедурата по приемане на предложението и, според сайта, бургаската общественост припознавала наименованието “Часовника” като единствено възможно, но хората не можели да си изразят мнението. Никога досега не е имало предложения за именуване на безименната площ пред х-л „България“. Историческото име “Часовника” е познато като ъгъла на улиците „Богориди“ и „Александровска“, но никога и от никого официално и неофициално не е било обявявано като име на градинката до хотела. По-скоро тя бе известна като “градинката на Йоан” и все още така присъства в градския фолклор. “Часовника” е историческо и предметно име на стария градски часовник, но то по никакъв начин не възпитава и не внушава смисъла, който се съдържа в термина на “толератността”, който е прокламиран още от Васил Левски, като един от фундаментите на неговата мечтана “Чиста и свята република”.

Наличието на 2 паметника издигнати от спасени етнически малцинства – арменци и евреи в пространството на площада са един неотменим знак за героичната толерантност на предците ни в тъмни времена на гонения и геноцид. Неслучайно столицата на Българското Съединение – Пловдив официализира централната си градинка с това наименование, но без да го въведе в градската топонимия засега.

Вместо Бургас да се гордее, че е първият град, който официално прие името “Толерантност” на свой площад, бяха активирани агитки, които без принципни аргументи, а само по пътя на заблудата и насаждането на противопоставяне и омраза искат да саботират решението на Общинския съвет.

Кому пречи площад „Толератност“ в Бургас и кому боде толкова очите, за да стартира изкуствен граждански конфликт?

Медията-популяризатор на кампанията е собственост на въпросната Екатерина Капрова и Бранимир Петров. Последният е бивш дългогодишен лидер на местното НДСВ и общински съветник в Бургас.

Протокол от последното общо събрание на "БУРГАСНЮЗ" ООД
Протокол от последното общо събрание на „БУРГАСНЮЗ“ ООД

 

Като политическа номенклатура Бранимир Петров беше назначен като единствения филолог в борда на директорите на Пристанище Бургас по времето на “Царското” правителство и последвалото на Тройната коалиция. С името на Петров се свързва и скандала около усвояваните на европари от обръчи от фирми около НДСВ за комуникационна кампания по приемането на България в ЕС.
Известно е, че именно Петров е определящият фактор в дейността на сайта „Бургас нюз“ и никога не се е отказвал от политическите си амбиции.

Бранимир Хараламбиев Петров е осветен като доносник на бившата ДС, от времето на комунистическия режим. Бил е вербуван от зловещия 6-ти отдел на ДС непосредствено преди падането на режима, на 7.02.1989 г. Вербовчик му е бил о.р. Владимир Божков, който му е дал агентурното име „Юлиан“. Агент „Юлиян“ е бил длъжен да дава информация по линията на художествено-творческата интелигенция и да топи своите близки, колеги, приятели и познати в рапорти до службите. Вероятно заради ценните сведения, със специална заповед досието на Юлиан е било унищожено на 12.04.1990 г. Явно е било много обемисто, защото в архивите пише, че са унищожени “делата на агент “Юлиан”.

Агент на ДС "Юлиян"
Агент на ДС „Юлиян“

 

Интересно, но никъде не пише и не е споменато някога Бранимир Петров /“Юлиан“/ да е бил свалян от оперативен отчет на службите, което може да се счита за основателно съмнение, че и днес той продължава да изпълнява своите задачи по тази линя.

Агент на ДС "Радев"
Агент на ДС „Радев“

 

Агент на ДС "Младост"
Агент на ДС „Младост“

Дълги години след 10-ти ноември агент „Юлиан“ работи в печатното издадние на друг свой колега по линия на ДС – скандално известният с приватизацията на Океански риболов – Петко Русинов /агент „Радев“ на Първо ГУ на ДС/. Тази последователност и приемственост в сферите на кариерно израстване на собственика на „Бургаснюз“ намира и своето продължение през годините в служебната и политическа практика. Пряката зависимост от указанията на ченгеджийските си ментори от ДС следва като червена нишка целия ни обществено-политически живот по времето на “прехода”. Връзките по линия на ДС се оказват неотменими във времето, защото Бранимир Петров е управлявал и години наред бившето бургаско радио “Южен бряг”, заедно със своя колега по доносническа линия – Николай Кръстев /аг. „Младост“/ на 3-то и 4-то Управление на ДС.

И двамата са разобличени официално от Държавната комисия по досиетата на бившите агенти на ДС с Решение 72/ 3.08.2009 г,. осветяващо собственици и управители на електронни медии в България. Бившите задкулисни кръгове на ДС не са спирали да разделят обществото и да го противопоставят с цел на извличане на нечистоплътни политически и икономически дивиденти. Свързаната с политическото статукво медия „Бургас нюз“ популяризира основно рекламодатели като „ЛукОЙЛ“ и “Пристанище Бургас” ЕАД.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.