Министерство на здравеопазването дава гратисен период за бизнесите до понеделник и няма да бъдат глобявани за неспазване на мерките. Взето е решение да бъде удължен и срокът на сертификата за преболедували Covid-19

На брифинг в залата на МЗ здравният министър Стойчо Кацаров съобщи, че сертификатите за преболедуване ще бъдат удължени от 6 месеца до 1 година в рамките на нашата страна. Решение е взето след задълбочен анализ от експерти по имунология и ще бъде добавено към заповедта за временните нови противоепидемични мерки, които предизвикаха протести и негодувание на гражданите към служебния кабинет и президента Румен Радев.

Здравният министър допълни, че се увеличил интересът към ваксинацията и затова повечето хората са се насочили към еднодозовата ваксина, защото скъсява сроковете за получаване на "зелен сертификат". За да бъде коригирана тази администраадминистративна недомислица, която не включва първата доза от поставена ваксина като вход за попадащите под ударите заповед на министъра затворени помещения, е взето решение за нуждите на противоепидемичния контрол документът след първа доза на останалите ваксини да е валиден като сертификат в рамките на 1 месец.

"С него ще може да се посещават местата, изискващи „зелен сертификат". - каза д-р Стойчо Кацаров.

Своевременно редица браншове поискаха отсрочка за мерките, за да могат да се пригодят към новия работен процес, изискващ ваксинационен сертификат. В тази връзка Министерството на здравеопазването е взело решение до понеделник (включително неделя) да се предостави тази възможност на заегнатите бизнеси и през този период проверяващите, които установят нарушения във въпросните обекти, няма да налагат глоби, а ще издават само предписания.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.