България ще започне да просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Това заяви президентът Румен Радев в харманлийското село Славяново.

Моите действия и мотиви са изцяло в правомощията на моята институция. Оценката за професионалните и етични качества на кандидатите и техният избор са изцяло правомощие на Висшия съдебен съвет. Негова е и отговорността пред обществото, коментира държавният глава връщането на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор на ВСС.

Още по темата: Президентът Румен Радев отказа да назначи Иван Гешев за главен прокурор

Нека не спекулираме, нито искаме да влияем с прогнозни действия. На ход сега е ВСС, каза Радев в отговор на въпрос дали ако ВСС отново гласува за Иван Гешев президентът ще се обърне към конституционния съд.

Още по темата: Румяна Ченалова: Президентът Радев няма да е сам в битката за справедливост

Държавният глава потвърди намерението си да събере на среща представители на парламентарно представените партии, ръководството на ЦИК и органите на реда във връзка с нарушенията на местните избори.

"Над 600 000 недействителни бюлетини, множество сгрешени протоколи от СИК, множество сигнали за купен вот и изчезнали преференции. Това не може да бъде оценка за нормалното провеждане на един изборен процес. Всичко това ерозира доверието в изборите и отблъсква гражданите от урните. От това страда най-вече демокрацията", заяви Румен Радев.

Кога обаче ще бъде срещата все още не е ясно, тъй като трябва да бъдат събрани достатъчно данни, те да бъдат анализирани, за да може да има и рационални предложения, уточни президентът.

Президентът Радев е в селото на родителите си Славяново за литургия по случай храмовия празник на местната църква "Св. Архангел Михаил". Литургията е отслужвана от старозагорския митрополит Киприан. По-късно се очаква президентът да говори пред жителите на селото.

Църквата "Св. Архангел Михаил" е символ на непокорството на българския дух и несломимата българска вяра. В най-мракобесните времена на робство славяновци са решили да изградят своя храм на вярата - голям като техните мечти и устойчив като тяхната вяра, заяви държавният глава в приветствието си по случай празника на храм "Св. Архангел Михаил" в селото.

По думите на президента преди 170 години изграждането на толкова голям храм е било недопустимо, затова е разрушаван до основи и съграждан нощем, докато с много упоритост, борбеност и стоицизъм точно на Архангелов ден е бил завършен. "От тогава са минали много поколения и исторически епохи - всяка със своите превратности, но храмът стои до днес да ни напомня, че българинът е успявал, когато е имал непреклонен дух, силна вяра и най-важното единство", посочи държавният глава.

Президентът поздрави Старозагорския митрополит Киприан, Българската православна църква и жителите на село Славяново за упоритостта и усилието, с които работят да бъде реставриран този паметник на българщината, за да може още много поколения да бъдат духовно обединявани около него. "Нека не забравяме, че нашата нация е възкръсвала и след най-тъмното робство, но винаги процесът на възраждане е започвал от вярата. Да следваме примера на предците ни - да пазим вярата си, българщината и да следваме техния пример за достойнство и единение", призова Румен Радев. Държавният глава дари на храма икона на Св. Архангел Михаил.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.