Резултатите от предсрочните парламентарни избори от днес вече са ясни. Редовен кабинет ще има, но сформирането му ще бъде трудно, поради липсата на два депутатски мандата в 48-о Народно събрание за мнозинство. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да бъде член на редовното правителство, а Делян Пеевски от ДПС няма да бъде част от следващия парламент.

Партиите, които със сигурност влизат в следващия парламент, са ГЕРБ, ПП, ДПС, Възраждане, БСП, ДБ и БВ (Стефан Янев). Въпреки, че не са пристигнали окончателните резултати от чужбина, информацията, с която разполага Либерта е, че най-висок процент от сънародниците ни извън страната ще получи ДПС, следвани от Възраждане. Партията на Слави Трифонов остава извън следващото народно събрание.

Лидерите на "Продължаваме промяната" бяха категорични тази вечер, че няма да участват в мнозинство за излъчване на правителство, заедно с ГЕРБ и ДПС. Но едва ли вторият мандат ще стигне до тях. След обявяването на резултатите от чужбина, формацията на Кирил Петков и Асен Василев може да се окаже изместена от второто място от ДПС.

Категоричен победител в изборите на 2 октомври 2022 г. е партията на Бойко Борисов - ГЕРБ. ГЕРБ ще сформира правителство, заедно с евроатлантическата ДПС и "Български възход" на Стефан Янев, който не се позиционира категорично в предизборната кампания - дали формацията му е лява, дясна или центристка, но в последния момент учудващо нарече президента на Руската федерация "агресор". По този начин Янев даде заявка, че излиза от русофилския си профил, какъвто сам си създаваше преди изборите, за да се включи в евроатлантическото мнозинство.

Информацията, която получи Либерта, обаче, е, че коалицията ГЕРБ-ДПС-БВ няма да има заветните 121 гласа за сформиране на мнозинство, а ще стигне до 119. В този случай, те ще търсят 2 мандата за излъчване на експертен кабинет, в чийто състав ще бъдат включени министри и от служебния кабинет на президента Румен Радев. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да бъде част от редовното правителство.

Кандидат-депутатът на ДПС Делян Пеевски най-вероятно в този сезон няма да присъства на парламентарната банка и ще освободи мястото си за следващия в листата. Този ход не е случаен, а закономерен и отключва възможността за коалиция между ГЕРБ и ДПС, която да бъде припозната от евроатлантическите партньори на България.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.