"Знанието, любовта и красотата са трите неща, които движат света.
Когато си млад, всичко ти харесва. Но после, когато започнеш да работиш с хора, виждаш колко онова време е променило хората в недобрия смисъл на думата."

Това казва в bTV пред Диана Любенова актьорът Камен Донев по повод 10 ноември, ретроспектирайки към времената на недоразвития комунистически строй в България.

И това се вижда сега, когато има много агресия, много завист, много лошотия. Има някаква болна амбиция за кариеризъм, за надмощие. Всичко това изплува сега - допълва тoй.

Според Камен Донев образованието и здравеопазването тогава, преди 30 години, са били по-добри.

"Сега образованието е такова, каквото човек си го направи. Моята теория за образование по-различна и по-градивна от това, което в момента се случва. Тя е свъзрана с необходимостта на учениците да им бъде обяснявано повече. Да бъдат агитирани и въвеждани в красивата, в омайната страна на желанието за познание - да искаш да учиш. Това става с разговори вкъщи, учителите не могат да го направят. Учителите са тези, които дават колкото могат, но родителите са онези, които тряба да говорят на своите деца колко красиво нещо е знанието, любовта, стремежът към красота. Защото това са трите неща, които движат света - знание, любов и красота. Всичко, към което се стремим, на което се радваме, което ни крепи, на което държим и което ни окрилява, подкрепя, осмисля и държи с изправен гръб - това са тези три неща."

"Минаха 30 години от онзи 10 ноември, у който отбелязваме началото на прехода. Много хора днес се питат - какви ли ще са следващите 30 години? Каква надежда би им дал ти в този ден?", попита водещата Диана Любенова артиста.

"Ние не бива да чакаме. Имам чусвството, че нашият народ прекалено много чака, надява се. Няма лошо да се надяваш, но една гола надежда не е работа. Не искам да съм лош пророк, но си мисля, че в следващите 50 години няма да има почти никаква съществена промяна. Защото темелите в момента, които се изграждат, не са сериозни, не са стабилни. Говоря в духовен план, не говоря за икономика. В икономически план могат да станат много неща. Дори може да сме в някакъв разцвет, допускам го. Но за мен по-важен е духовният план" - категоричен е Камен Донев.

На въпроса на Любенова, дали би се занимавал с политикар акторът отговаря с положителното: "Да! Но не сега!" - и продължава: "Ако аз съм на някоя по-сериозна позиция в управлението, ще има много недоволни хора. Защото ще им стане много горещо!".

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.