"Слушах Елена Йончева сутринта. Пратил съм й десетки случаи на корупционни схеми. И на Нинова съм пращал, но моето впечатление е, че от БСП нямат истински намерения да борят корупцията. Те търсят пиар, не търсят дефектите в държавата. И сега понеже обвиниха Йончева, те се активизираха. Ако не беше така, аз от години разкривам престъпления. И то, подкрепени с първични, стабилни документи. След като първо бях строител, после посветих живота си на битка с нечестните работи в държавата."

Соц легендата в строителството не вижда истински намерения за борба с корупцията от страна на основните политически сили

Игнат Раденков е легендарен строител от времето на соца - неговата бригада построява по-голямата част от къщите в Стражица след голямото земетресение в района през 1986 г., както и голяма част от хотелите в курортите "Златни пясъци" и "Дружба", а също и на хотел "Черно море" във Варна. Игнат Раденков става герой на социалистическия труд за заслуги като строител, а след демократичните промени се превърна в един от най-ревностните бунтари срещу корупцията. Негови бяха голяма част от разкритията за корупционни схеми на бившия варненски кмет Кирил Йорданов. Той бе човекът, който пръв повдигна завесата над безконтролното раздаване на орден "Стара планина" в президентските мандати на Георги Първанов, както и за нерегламентираните начини за раздаване на българско гражданство на чужденци. В момента Раденков е председател на Обединеното гражданско сдружение-Варна.

В ролята му на човек, който години наред разгласява далавери с обществени поръчки, го потърсихме за коментар във връзка с оповестените от Елена Йончева аудиозаписи, кръстени от самата нея - аферата "Ало, Банов съм".

Ето какво каза той пред Dir.bg:

Няма случай, в който да е спазен срокът и няма случай, в който да са наложени санкции на фирма-изпълнител за неспазване на условията по договора. До гаранционния срок на всяко едно строителство дефектите трябва да са за сметка на изпълнителя. Това не се спазва! Има случаи, в които повече плащаме за ремонт, отколкото за самото строителство. Такива случаи толкова много пъти, подкрепено с документи, съм ги изнасял и медийно, и в съответните инстанции, че вече ми омръзна да говоря. Никой в държавата не обръща внимание. Не им правят впечатление нито актове, нито протоколи, нито лабораторни изследвания.

Колко години тръбя за публично-частното партньорство?! Ревизията, която направи Държавната инспекция, доказа, че всички посочени от мен имоти, присвоени по престъпната схема публично-частна собственост, са незаконосъобразни. И какво от това? А чрез тази схема се превъртяха стотици обекти в България.

Тази фирма, която се цитира сред останалите от "Антична Сердика" - "Пътстрой Варна", тя е "глътната" - не съществува. Има "Пътища и мостове", "Хидрострой" и прочее. Един Ангел Дерменджиев, бивш собственик и управител на "Пътстрой Варна", без да изпадам в повече подробности за него, той отиде в преработката на отпадъците на Езерово. "Проснаха го на земята", взеха му пътищата и го пратиха там. У нас се пререгистрират фирми, обединяват се фирми, за да се заличават следи, но всяка една поръчка идва от едно място. Ако видиш някоя фирма с ново име, това е нова тяхна подставена сателитна фирма.

Слушах Елена Йончева сутринта. Пратил съм й десетки случаи на корупционни схеми. И на Нинова съм пращал, но моето впечатление е, че от БСП нямат истински намерения да борят корупцията. Те търсят пиар, не търсят дефектите в държавата. И сега понеже обвиниха Йончева, те се активизираха. Ако не беше така, аз от години разкривам престъпления. И то, подкрепени с първични, стабилни документи. След като първо бях строител, после посветих живота си на битка с нечестните работи в държавата.

Познавам материята и като практик, и като добре информиран какво се случва с тия т.нар. обществени поръчки. Мога да ви залея с материали. Един от последните ми материали за медиите, публикуван от един сайт, хиляди хора са го прочели, но забележете - над 6000 души са го споделили! Защо?! - Хората са възмутени от ставащото, а има такива, които не знаят до каква степен държавата е източвана, и само с факти могат да бъдат убедени. 

В едно телевизионно предаване преди Нова година аз хвърлих ръкавицата: "Заведете ми иск, казах от екрана, и аз ще докажа в съда, каквото говоря!" - Но аз от толкова години го говоря, и никой досега не ми завежда иск. Защо, според вас?! Показвам документи, срещу които няма какво да се каже!... Психически нормален съм и нося отговорност за думите си. Настоявал съм през Народното събрание да се създаде анкетна комисия за проверка на фактите, които изнасям. И никой - нищичко! Как си обяснявате всичко това?! - Няма воля за борба с корупцията в България! 50 процента от средствата по обществените поръчки се усвояват корупционно!

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.