Кабинетът "Борисов 3" се провали на "стрес-теста"

Наслушахме се на какви ли не дивотии от т.нар. "Национален оперативен щаб" /НОЩ/. До преди дни неговият председател - пагоненият доктор Мутафчийски ни убеждаваше, че в България върлува грип "тип Б", който е много по-опасен и заразен от коронавируса. Колегата му по щаб - д-р Катарджиев пък заяви, пак преди дни, че коронавирусът изобщо няма да стигне до България и няма опасност да ни засегне.

Тук изниква спешният въпрос: Има ли "калинки" в НОЩ, или са предоблечени "светулки"?

Така или иначе коронаворусът е вече факт и по нашите географски ширини и дължини. България се намира в извънредно положение, взети са сериозни мерки от държавата за ограничаване на права и свободи на гражданите, свързани с изолиране на вируса и неговото разпространение.
Това е нещото, от което се интересува правителството - да не нараства броят на заразените. Но не от хуманни подбуди, а защото държавата, управлявана от Бойко Борисов, е неспособна да се справи с една такава ситуация, която изисква финанси, човешки ресурс и бази (достатъчно лечебни заведения).

Едновременната заболеваемост на голям брой лица на нашата територия ще доведе не само до срив на здравната система (каквато в България отдавна няма), а до взривяване на държавата. Ситуацията е идентична с тази, когато вложители започнат да теглят спестяванията си от една продънена и ограбена банка, каквато е България след 10-годишното управление на ГЕРБ. Поради тази причина българите бяха психясани от правителството и неговия Национален оперативен щаб посред нощ - да си стоят вкъщи, за да не се разболяват, а не защото коронавирусът е непреодолим за човешкия организъм здравословен проблем, водещ обезателно до смърт.

Днес премиерът Борисов и президентът Радев застанаха един до друг, както и проф. Мутафчийски, и призоваха гражданите за единство и солидарност. Но не казаха къде е финансовият министър Горанов - дали се крие в апартамента на кръстниците си, или в някое друго жилище в комплекс на Домусчиеви, което отново ползва безплатно. Президент и премиер не обелиха и дума за социално-икономическите мерки предприети от държавата, с които да бъдат облекчени финансово бюджетите на физическите и юридическите лица. Нищо за банките и налагане на мораториум и/или разсрочване на банковите кредити, намаляне и/или разсрочване на вноските по падеж, наемите, удължаване на срока за погасяване на задължения към държавата от юридическите лица... От изказванията им не стана ясно - как, като всички си стоят по домовете, ще поемат разходите си за ток, вода, телефон, интернет, храна, тв, лекарства, кредити?

Няма ги Делян Пеевски (х-л "Берлин") и Валери Симеонов (хотели в Малко Търново и Златоград), които да вземат пример от Роналдо и да преустроят хотелите си във времении лечебни заведения. Пък да отворят сърцата си другите хотелиери и техните бащи и синове - Първанови, Златеви, Добреви и ред други знойни и почтени българи.
А до тогава, вие чакайте у дома да отмине коронавирусът.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.