През 2025 г. от износителм ще станем вносител на електроенергия. Харвардската група е подписала за затваряне на "Мариците", това означава изваждане между 40-60% от родната енергетика. Ще имаме режим на тока, твърди лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

одини наред се мъчихме да направим най-доброто за България. Винаги съм бил против да се месим в чужди разговори, но лъжата трябва да се разобличава. Трябва да си дадем ясна сметка. Българите са си я дали вече. За експеримента, който направихме през последните две години, като се подведохме по лъжите, по компроматите. Те процесите са си текли.

И когато говорим за Плана за възстановяване - мачът вече е свирен. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, коментирайки скандала от по-рано днес, при който бе разобличено, че правителството на Кирил Петков и Асен Василев е подписало затварянето на нашите ТЕЦ-ове през 2025 г. в рамките на ангажиментите ни по Плана за възстановяване и развитие.

"Националният план е подписан. Днеска на срещата стана безпощадно ясно. Това, което редовното правителство на Петков в договорило, ще има трайни последствия и може би всички ние си го заслужаваме. За възторга, с който се подведоха по тази харвардска група, защото в Плана за възстановяване вече черно на бяло на страница 119 - за това бе скандала днес. Там ясно е казано - 40% на база 2019 година. Това е тънкост. Защо е избрана 2019 , защото тогава централите не работеха, най-малко са работили. Не когато са работили на пълна мощност. И сметката е над 2300 мегавата ще излязат от енергийната система само след 2-3 години. Това са 40%. А зимно време - 60. Всяка втора лампа, свети с тока оттам", каза Борисов.

По думите му си е чист провал, че Петков и Василев не са успели да убедят комисията да не ни затваря централите и ние от износител ще се превърнем във вносител. "Аз винаги съм бил за Зелената сделка, за това, че рано или късно тези централи ще излязат от употреба. През това време обаче се случиха много неща, инвестирали сме милиарди в сероочистване, за да пазим природата. Ние сме най-големия износител на ток, а какво липса най-много на Европа и Балканите - петрол, газ и ток. Ние от износител ще се превърнеме във вносител. И виждате каква е пародията. Ние сме обградени от страни - нечленкки на ЕС, за което това не важи. И от производители на ток ние ще станеме вносители, ще купуваме скъп ток. говоря с груби цифри е около 4 милиарда лева загуба на година. Това вече е приключило, това вече е факт. Утре може спокойно да честитим на синдикати, на миньори, да се зарадват на предложението на Петков.

Лятно време сервитьори, зимно време миньори. Но мачът е свирен. Енергетиката на България 2025 година ще се превърне във вносител. Ако си го представим днес това, е автоматичен режим на тока. Това са договорили Петков и Василев. И то е приключило. Както и да се лютите, както казват сърбите, няма никакъв смисъл. Ние си получихме това, което си търсихме. При най-добрата сметка.

При 2019 година, ако е базова, са над 2300-2400 мегавата. В най-добрият случай ще остане малката американска централа. Голямата няма как да остане. Комисията не можем да ѝ се сърдим. Тя е водеща в Зелената сделка. За Полша направи изключение за новите централи. Това, което българите си направят сами, никой друг не може да им го направи. Имаше куп варианти", каза още Борисов. По думите на лидера на ГЕРБ трябвало е също незабавно да се започне работата по изграждането на 7-ми реактор в "Козлодуй".

"Подготвихме план за седми реактор в Козлодуй. А сега ... Незабавно трябва да започнем на лицензираната площадка изграждането на нов реактор. И след като 2025 година извадим Мариците. Цената на електроенергията в Европа каква е? Пазарът е свободен и братята турци и северномакедонци ще ни продават на пазарна цена. И тогава енергоемкия български бизнес , след като не сме сложили абсолютно нищо като алтернатива. Единственият проект до сега който съм чул е 6 хиляди мегавата батерии. Много тъжен ден е за нас. Аз разбирам и Пеканов, който говореше така. Тогава чак разбрах какво се е случило. Заслужен ден за българските граждани. Така си дадоха навремето 4-те реактори на Козлодуй, сега ще си дадем централите. Без да има заместители.

Без да са проведени консултации с какво ще ги заменим. И какво би се случило. На нас ни трябва да нямаляваме енергоемкостта на българските потребители. Саниране,. Това е най-добрата политика. по скъп имот. 50% по-малко ток и веднага два блока на АЕЦ падат, каза още той. Надали на Румен Радев ще му е приятно по време на служебното правителство да му закичат закриването на енергетиката, допълни Борисов. По думите му зеленият преход трябва да е плавен и устойчив. Казахме на ЕК тогава, че сме водещи в енергетиката на Балканите. Сега, през 2025 г. ще внасяме ток и водещата ни роля приключва, посочи Борисов. Сега имате задача с ПГ за вашия редовен парламентарен живот през седмицата да си направите график, но не влагайте вече толкова енергия и нерви, защото процесът е приключил. През 2025 г. централите ще бъдат затворени или сведени до такъв режим, че е същото, обърна се Борисов към депутатите от ГЕРБ. Сега животът ще ни върне за телешкия възторг по партията на Промяната, редица от факти има вече, обобщи Борисов.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.