Председателят на "БОЕЦ" Георги Георгиев трябва бъде донор на съпругата си в планирана животоспасяваща за нея операция, която ще се извърши във Франция. След като той съобщи в пространен Фейсбук пост какво им предстои и благодари на всички, които са го подкрепяли през годините, Георги Борисов Георгиев получи постановление от административния ръководител на Окръжна прокуратура - Видин (прокурор Ваня Ненкова), с което му се забранява да напуска страната. Георгиев трябва да дари единия си бъбрек на жената до себе си, за да продължи тя да живее.
След силния медиен и обществен отзук за случващото, говорителят на Видинската окръжна прокуратура Владислав Влашев е завил пред Свободна Европа, че лидерът на гражданското движение БОЕЦ Георги Георгиев ще може безпрепятствено да напусне страната на 11 ноември, за да стане бъбречен донор на съпругата си Мариела в специализирана болница в Гренобъл. Това касае, обаче, първото постановление на прокуратурата, което той е получил още през лятото -  да не напуска страната. С второто постановление, получено на 5 октомври от прокуратурата, той отново не може да пътува със съпругата си, за да й дари своя бъбрек.

"Либерта" днес разговаря с лидера на БОЕЦ, за да разбере - възможно ли е да пътува до Франция, при положение, че има второ прокурорско постановление, с което му се забранява да напуска страната.

Либерта: Имаш едно връчено постановление от прокуратурата, с което ти се забранява да напускаш страната. След като случаят беше разгласен разбрахме, че това постановление вече не е в сила, но в същото време получаваш второ постановление, с което отново ти се забранява да пътуваш до Франция. Всъщност сега какво става и кой лъже? Разрешава ли ти прокуратурата да придружиш съпругата си извън страната и да станеш неин донор?

Георги Георгиев, БОЕЦ: Вчера, на 5 октомври, бях уведомен, че прокуратурата е заличила адвокат Николай Хаджигенов като мой представител и защитник по дело и ми е назначила някакъв друг служебен адвокат. Реагирах светавично с уведомление до прокуратурата и МВР срещу това решение, което е абсолютно незаконно според мен. И публикувах пост във Фейсбук, който пилучи силен отзвук. След този пост прокуратурата излезе с информация, че са ми "вдигнали" забраната да напускам страната. През това време, обаче, на мен ми беше връчено второ постановление, ново, с което отново ми се забранява да напускам страната. Втора изрична писмена забрана, която ми бе донесена на домашния адрес. Тогава отидох в прокуратурата и поисках среща с прокурор Ваня Ненкова, която е издала това постановление, но тя не пожела да се види с мен. Тръгнах си от там, като по пътя към дома ми полицаи ми връчиха поредна, 60-та призовка.

Още по темата: Свободна Европа: "Чисто човешки". Прокуратурата първо забрани, а после разреши на лидера на БОЕЦ да пътува за операция

Либерта: Да разбираме, че към този момент не ти е разрешено да напускаш страната, така ли е?

Георги Георгиев, БОЕЦ: Не. Преди минути, и това е новината, получих постановление от прокуратурата, с което прокурор Ваня Ненкова сама отменя предходящото си постановление от вчера, с което ми се забранява да пътувам до Франция със съпругата ми. 

Либерта: Да разбираме ли, че вече няма пречки пред теб да пътуваш до Франция?

Георги Борисов, БОЕЦ: Не знам доколко е законосъобразно прокурор да си отменя сам собственото си постановление. Мисля, че това трябва да се случи с акт на горестоящ прокурор. И в тази връзка мога само да гадая какво може да се случи, когато съм вече на летището. И все още не мога да разбера защо моето дело е под личното наблюдение на окръжния прокурор Ваня Ненкова, след като то е подсъдно на райнонна прокуратура.

Разговорът води Стоян Тончев

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.