Джипката, съпътствана от други две, паркира пред храма и когато Борисов излезе, една жена се развика „Оставка!“. Мигом тя беше притисната от цивилен, а след това задържана в РПУ, сградата на което е точно отсреща. Тя позвъни на репортерката на Биволъ и изкрещя, че е отведена в полицията, отнета е личната ѝ карта. Спестяваме имената ѝ от съображения за сигурността ѝ. Но преди два дни тя разказа, че е подложена на натиск от полицията, разказва репортерът на Биволъ Вилдан Байрямова...

...в публикацията:

Г-Н БОРИСОВ, ИМАТЕ ЛИ ДЕТЕ ОТ БОРИСЛАВА ЙОВЧЕВА? РЕПОРТАЖ С НСО НА ВРАТА

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Кърджали. За евентуалното му показване на живо пред организирана публика се знаеше отпреди седмица, но през последните два дни се пусна слух, че нямало да дойде.
Кой би допуснал, че в деня на горещите вътрешно-партийни избори на БСП Борисов би пропуснал да влезе в новините и даже да измести горещата тема?

Ще дойде ли, няма ли, никой не знаеше до последния миг, като изключим парламентарната шефка Цвета Караянчева, която си беше пристигнала в Кърджали, както винаги за уикенда с охрана от НСО и няма как да не е знаела. Биволъ научи, че се прави предварителна организация в 7-те общини на областта за осигуряване на минимум трима души за големия ден. Днес все-още-премиерът пристигна да открие обновения и разширен с държавни средства /близо 1 милион лева/ Средновековен манастирски комплекс „Св.Йоан Предтеча“. Обектът в недалечното минало бе реставриран със съдействието на фондацията на Елена Костова, съпруга на екс-премиера Иван Костов. Изненадващо в някои медии се появиха съобщения, че Борисов ще открива средновековен манастир, де факто открит отдавна от археолозите и с официална церемония след реставрацията с присъствието на Иван Костов, а по-късно обявен за действащ православен храм.

Приятели на Биволъ „инспектираха“ преди обявения час възможните трасета, в това число и летището, откъдето би минал пътят на джипката. Установи се, че няма засилено полицейско присъствие, а и не бе засечен хеликоптер в небесата. Джипката, съпътствана от други две, паркира пред храма и когато Борисов излезе, една жена се развика „Оставка!“. Мигом тя беше притисната от цивилен, а след това задържана в РПУ, сградата на което е точно отсреща. Тя позвъни на репортерката на Биволъ и изкрещя, че е отведена в полицията, отнета е личната ѝ карта. Спестяваме имената ѝ от съображения за сигурността ѝ. Но преди два дни тя разказа, че е подложена на натиск от полицията.

Профилактика заради статус във Фейсбук

Позвънили ѝ от скрит номер и полицай съобщил, че трябва да отиде в РПУ, за да ѝ бъде връчена призовка като свидетел. „Преди 10 се бях върнала от Гърция, където живее дъщеря ми и не бях излизала, освен наблизо да пазарувам. Обясних, че нито съм станала свидетел на нещо особено, нито съм извършила нещо незаконно. Малко след това пред входа на блока пристигна полицай, аз включих телефона на видеозапис и настоях да се легитимира. Отказах да се явя в полицията“, посочи тя пред Биволъ. Даден ѝ е телефон на инспектор, който трябвало да ѝ прочете лекция. Тя е позвънила и е била предупредена да внимава какви ги пише в социалната мрежа. „Незаконното“ ѝ действие се изразява в призив в една от градските групи входът на Кърджали да бъде блокиран при пристигането на Борисов.

„Не ме е страх, аз имам граждански права“

Този женски вик днес беше единственият пред храма. Ето какво разказа жената пред Биволъ: „Моята цел беше единствено да му извикам в лицето „Оставка!“. За мой късмет той спря близо до мен. Когато слизаше от колата, аз извиках няколко пъти „Оставка!“. В този момент върху мен буквално се нахвърли един цивилен полицай и двама униформени. Хванаха ме за ръцете, дори едната ми ръка леко посиня, и ме задърпаха към Районното управление на МВР. Там ми прибраха личната карта и ми дадоха да подпиша протокол, че съм нарушавала реда с груби действия. Аз нищо не подписах и заявих писмено, че отказвам да подпиша какъвто и да е документ, тъй като не съм извършила престъпление, просто съм викала „Оставка!“. Около 30 минути ме държаха в една стая, после ми върнаха личната карта и ме пуснаха, като ми заявиха, че ми забраняват да отида в църквата. Аз им казах, че църквата не бих я осквернила. Това, което исках, беше да заявя правото си на гражданин, че искам оставка на Борисов и затова бях застанала долу на паркинга, а не до църквата или в двора ѝ. Радвам се, че му извиках в лицето „Оставка!“, не се страхувам да отстоявам правата си на свободен гражданин“.

Топовни гърмежи и НСО пред вратите на храма

Неколцина мъже опитаха да внесат малко радост в жегата с викове „Бойко, Бойко!“, топовни гърмежи възвестиха явлението му на бял свят. Укриващият се от народа шофьор на джипката се изкатери по калдъръма до входа към храма, където плътна група полиция и НСО забрани достъпа на журналистите до вътрешния двор. Запитани от Биволъ на какво основание саботират работата ни, един от тях процеди „По ЗМВР“ и отказа да внесе яснота.

Последва унизително бутане и изблъскване на репортери и камери.

Но това беше само второто изпитание за журналистите. Още на паркинга пред храма полиция тарашеше чантите им, както и на пристигащите миряни и симпатизанти на партията, а отговорът на питането защо се прави това беше същият – ЗМВР.

На входа на паркинга пред манастирския комплекс полиция тършува в чантите на журналисти. Те са опасни за националната сигурност. Снимка: Вилдан Байрамова

После вип-свитата излезе и се отправи на припек към двора на Неделното училище, където на предварително поставена платформа се възкачиха Пловдивският митрополит Николай, свещеноикономът Николай при храма „Св.Йоан Предчета“ и цяла плеяда духовници. Отсреща стояха премиерът Борисов, председателят на парламента Цвета Караянчева, областният управител Никола Чанев и други важни хора от съседни градове, като Зико, кметът на Пловдив и редица други. След наистина внушителната церемония по освещаването свитата начело с премиера тръгна на хладина към приемната на Неделното училище, изградено с пари от партийната субсидия на ГЕРБ и тържествено открито с подобаващото рязане на лента от Борисов преди години.

„Севда, сега е моментът за въпроси, ако искат журналистите“

Севдалина Арнаудова, която уж напусна правителствената пресслужба, бе неотлъчно до началника си и предаваше на живо събитието в целия му блясък. Борисов даде сигнал, че ще можем да питаме. И когато това стана почти възможно и в горещите прегръдки на гардовете от НСО /поне аз бях/, той на практика не каза нищо ново. Само поиска лидерите на протестите в София да покажат публично следващия кабинет.

Жега е и владика с плеяда духовници освещават разширения храм. Борисов е под защита – има достатъчен отряд на НСО, кевлар и местна полиция. И Севда ТВ. И симпатизантка пазарувала в Кауфланд. Снимка: Вилдан Байрамова

“Бих коментирал протестите, ако едната вечер говори този, който би бил социалният им министър, на другата вечер – финансовият, на третата – икономическият, да чуем как ще управляват, освен да искат бесилки и ковчези”, каза той. Но отказа да отговори на въпроса на Биволъ коя е мафията, която иска да го свали от власт. „Събрали сме се на манастир“, заключи Борисов. Запитан /май от бТВ, нямах гледна точка, а и бях държана далеч/ за острите критики на евродепутатката Клеър Дейли към управлението му, той посочи, че имало и критики към президента Радев, и се разми в днешните избори за лидер на БСП.

„Вижте, затова в ада на българския казан няма охрана…Единственото, за което се обвиняват БСП на днешните избори, е фалшификации и нечестни избори. Те искат да правят следващите избори. Те не могат да си направят своите”, коментира премиерът. И не пропусна да се похвали с изграждането на нови храмове за християни и мюсюлмани, защото етническият мир е важен.

„Г-н Борисов, имате ли дете от Борислава Йовчева?“

Тук ще пиша от първо лице. Известни са ви публикациите на Биволъ за разследването на прокуратурата в Барселона за имението в луксозния квартал на каталунската столица, свързано с пране на пари и с една самотна майка на 8-годишно момиченце, бивша собственичка на вече продадения бутик “Шервиньо”.

По време на така наречения брифинг на крак бях буквално заклещена от трима гардове на НСО. Този пред мен и с гръб пред премиера беше забил нос в гърдите ми и полагаше усилия в никакъв случай ръката ми със записвачката да не доближи говорещия. Друг беше плътно прилепен вдясно до мен, третият ми дишаше горещи талази във врата. И те като мен си вършеха работата, но пречеха усърдно на моята. За което вероятно президентът Радев трябва да отговори дали е част от мисията на НСО да саботира работата на журналистите по време на събитие.

Междувременно пръстът на този зад мен спря видеото, което с другата ръка опитвах да излъчвам онлайн във фейсбук. Тази ми ръка беше многократно избутвана и стриймът е повече от ужасен, за което се извинявам. Телефонът ми блокира, наложи се да го рестартирам.

Когато камерите се отдръпнаха от премиера, изостанах нарочно, няма как да му бъде спестен въпрос, свързан с пране на пари. Записвачката работеше и попитах

„Г-н Борисов, понеже одеве споменахте Испания, имате ли дете от Борислава Йовчева?“.

Наложи се да повторя въпроса и отговорът беше „Не“. „Честна дума ли?“, попитах отново. И получих:

„Не. Абсурд. Глупости не ме питайте“.

След което отново бях изтласкана от бдителните пазители на националната сигурност, или по-точно на височайшата фигура.

По все още непотвърдена информация на Биволъ Борислава Йовчева и детето ѝ са напуснали Испания. Иначе майката по спешност се омъжи за друг мъж. А таткото днес се отрече от детето си.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.