Главният прокурор бяга като дявол от тамян, колчем стане дума за Делян Пеевски. Питайте го защо Пеевски отсъства от делото „КТБ“ и ще ви пита за времето в Москва или Белград, но сериозен отговор няма да получите. А дори децата знаят за две по половин милиард от КТБ, които е ползвал недосегаемият олигарх.

Иван Гешев направи шумна заявка да се заеме с всички приватизационни сделки. Чували сме това не един път. Новият главен прокурор обаче твърди, че този път ще е по-различно. Сиреч предшествениците му Филчев и Цацаров само са разтягали локуми, а той най-накрая ще свърши истинската работа.

Започна и дежурният спор – за давностния срок. 

„Преди няколко години платихме няколко милиона на Сити банк, за да направи всички процедури по най-прозрачен начин и знам, че над 200 млн. лв. получи държавата за две фабрики”, отбеляза Борисов. Неговият бивш икономически министър Божидар Лукарски пък добравя: "Откъде да знам кой е реалният собственик на „Булгартабак”, не сме се интересували и не е било предмет на Министерството на икономиката да изследва това“.

Не е трудно прокуратурата да прецени откъде да започне разследването.

Председател на Агенцията по приватизация по онова време е сегашният министър на икономиката Емил Караниколов. Ето негово изявление оттогава: "Искам да обърна внимание, че основният аспект и една от най-важните цели в процедурата е запазване и развитие на предмета на дейност на "Булгартабак". Заложили сме текстове, които да гарантират за следващите 10 години запазване на предмета на дейност не само на майката, а и на дъщерните дружества. Майката се занимава именно с управление на активи, а компаниите се занимават с производство на цигари". Това било през 2011 г. Шест години по-късно Булгартабак е само история. Срамна история. А Караниколов говори за гарантирани 10 години – поне до 2021 г.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯТА

Малко след погрома срещу Корпоративна търговска банка през лятото на 2014 г., финансовият експерт Кольо Парамов прогнозира:  „Булгартабак" ще стане втората КТБ. Коренът на проблема е политически, а основният въпрос, на който държавата трябва да отговори, е относно собствеността на цигарения холдинг, категоричен е той.

И докато българските власти упорито мълчат по темата, тайните служби в Турция осветлиха голяма част от въпросите, свързани с престъпната дейност и контрабандните схеми на цигарената фабрика. Там добре знаят и кой стои зад тях.

За разсипването на „Булгартабак“ медиите извън кръга на Пеевски съобщават постоянно, привеждат доказателства и факти. Нула внимание от власт, парламент и прокуратура.

ПРОКУРАТУРАТА ДА ПИТА ЗА ОФШОРКИТЕ НА ТЪМНО

Става дума за Sedona и Panim, Grand Investors Ltd, Inter Projects Group и Vitality Invest Limited.  

През февруари 2014 г. контролът над мажоритарния собственик на „Булгартабак“ – австрийското дружество BT Invest се сменя. Компанията беше придобита от лихтенщайнската фондация Livero Establishment. Нататък официалната версия е ясна - Livero Establishment се притежава от две дружествa, регистрирани в Дубай - TGI Middle East и Prest Trade. А те пък са собственост на мистериозно лице. Досега никой не се интересува кой е реалният собственик и откъде са му парите. Да се проери също сменяли ли са се собствениците в Livero Establishment

Гешев да не забравя, че „Булгартабак“ е компания с национално значение и част от националната сигурност. Даваше препитания на хиляди хора, а заради нейното загробване хиляди напуснаха страната да търсят поминък в чужбина.

Предварителният план за сделката е начертан от адвоката на Делян Пеевски Александър Ангелов от „Авиора Консулт“. Ангелов си комуникира по сделката с основния свидетел на прокуратурата по делото КТБ Бисер Лазов. По това време Лазов е сред приближените на Цветан Василев. По това време за него Василев все още е пример за правене на бизнес. 

Малко след официалното встъпване на Livero Establishment в собственост на BT Invest е трябвало да бъде извършена смяна на самите сосбтвеници на Livero. Там влизат Sedona Foundation, регистрирана в Лихтенщайн и Panim Foundation отново от същата държава.

ПЕЕВСКИ И МАЙКА МУ ИРЕНА КРЪСТЕВА

Според плана за придобиването на „Булгартабак“, зад Sedona стоят производители на алкохол и цигари. Контрол върху Panim е трябвало да упражняват майката на Пеевски Ирена Кръстева и Цветан Василев. Атаката на Пеевски срещу Василев е целяла изваждането на банкера от схемата. Така и става. Кръстева поема всичко.

В реализацията на „проекта“ има прелюбопитни детайли, но тях Гешев може да научи от самият Пеевски, ако бъде надлежно разпитан в следствието или прокуратурата.  

Една от лихтенщайнските фондации – Sedona се представлява от адвокатската кантора Walch & Schurti, помещаваща се на адрес Zollstrasse 2, Vaduz. На същият адрес е регистрирано и дружеството Carano Establishment. През октомври 2014 г. тази лихтенщайнска компания придобива чрез регистрираното в България дружество "Карано пропъртис - България" сградата на Полиграфическия комбинат. Kупувачът - "Карано пропъртис - България" плаща на собствениците "Вестникарска група България" и "Медийна група България холдинг" 15 млн. евро. От тях 7 млн. са собствени средства, а останалите 8 млн. евро са отпуснати като заем от Търговска банка Д. Банката е известна като близка до ДПС.

Справка на в-к „Капитал“ показва, че още в деня на сделката ипотеките на сградата, които бяха наложени в полза на фирмата на Венелина Гочева "Нюз Про", са били вдигнати и е била учредена нова – в полза на новата финансираща институция. Тази експресна смяна на собствеността съвпада с изнасянето на данни, че компании, контролирани от Венелина Гочева, са получили огромни кредити от финансирани от КТБ фирми. Кредити, които не са обслужвани и заради които са били заведени дела. Дела, забавили се достатъчно дълго, за да може най-важният актив да замине в посока Пеевски.

А че зад лихтенщайнското дружество стои именно Пеевски сочи фактът, че веднага след придобиването на сградата тя е отдадена под наем на „Благоевград БТ“. Това е едното от двете основни производствени предприятия на „Булгартабак“. По-късно сградата, която е на стотина метра от Орлов мост е продадена на арабски бизнесмени с прелюбопитна дейност в България. Но това също го оставяме на прокуратурата.

КАК БЕ ПРОДАДЕН ХОЛДИНГА

 -   Декември 2008 г. Правителството на НДСВ, БСП и ДПС с премиер Сергей Станишев одобрява промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, с които „Булгартабак холдинг“ е изваден от списъка на забранените за продажба компании.

  -  Декември 2008 г. Народното събрание одобрява отмяната на Стратегията за приватизация на „Булгартабак холдинг“. Всичко отива към Агенцията за приватизация с шеф Емил Караниколов.

 -   Декември 2009 г. Агенцията за приватизация обявява конкурс за избор на консултант за приватизацията на „Булгартабак“.

  -  Септември 2010 г. Надзорният съвет на новосъздадената Агенция за приватизация и следприватизационен контрол подписва договор с избрания консултант – „Ситигруп Глобал Маркетс Лимитид“.

  -  Консултантът изготвя правен анализ на компанията и критерии за оценка на купувачите.

  - Април 2011 г. в Австрия е регистриран бъдещият собственик на „Булгартабак холдинг“ – BT Invest Gmbh.

  -  Май 2011 г. в „Държавен вестник“ е публикувано съобщение за започналия конкурс в един етап за приватизация на „Булгартабак“.

    - Август 2011 г. Единственият стратегически кандидат-купувач British American Tabacco обявява, че се оттегля от надпреварата.

  -  Август 2011 г. Единственият останал в надпреварата кандидат BT Invest Gmbh предлага 100.1. млн. евро за 78% от „Булгартабак“.

   -  През септември 2011 г. предложението на BT Invest Gmbh е одобрено от АПСК.

Стратегическия държавен актив вече е в частни ръце. Но чии?

 

Изпълнителният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) е пряко отговорен за сключената сделка. Днес е министър на икономиката и се говори, че е от „квотата“ на Пеевски. Заради свършената работа по „Булгартабак“?

Председател на Надзорния съвет на АПСК, доминиран от кадри на ГЕРБ, е Юлия Ненкова. Също човек на ГЕРБ. Била е зам.-кмет на София в управлението на Бойко Борисов с ресор “Европейска интеграция, законност и обществен ред”. В момента председател на Комисията за защита на конкуренцията. Избрана от настоящето Народно събрание по предложение на ГЕРБ.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.