Напастта „бетономорие“ е съпоставима с Covid и корупционните интереси, превзели държавата ни. Това заяви в предаването „Хоризонт до обед“ Мирослава Петрова, граждански активист от сдружението „Да запазим Корал“.

В една държава, която прилича силно на превзета, с всички данни и факти в това отношение, ако продължават по този начин, няма да има подпорна стена, която да спре краха“, коментира Петрова.

Засипването и възстановяването на терена на Алепу и на местообитанието на птиците там според Мирослава Попова ще върне правовия ред и надеждата на хората и може да се превърне в изключителен пример.

„Засипем ли Алепу, ние не бива да засипваме корупционния предмет, който би могъл да бъде открит в подобни сделки. Сделката „Алепу“ цялата, по цялата й хронология, която е изключително богата, трябва да се разследва за корупционно престъпление. Това е нашата теза.“

Цялото обезобразяване на Черноморското крайбрежие се е случило законосъобразно, а Законът за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) буквално противоречи на Конституцията, която ясно казва, че брегът е изключителна държавна собственост и не може да бъде отчуждаван и застрояван, изтъкна Петрова.

Имаме един изключително порочен ЗУЧК, който обаче не е саниран. Една огромна поредица от постановки в него действат. Те са противоконституционни, но до този момент не са представени на Конституционния съд и съответно не са отменени. Предстои ни един процес на воля по санирането на този закон“, заяви гражданският активист.

„Имаме скандални хора без никаква експертиза, за морал да не говорим, на ключови места и в министерството на екологията, и в Министерството на туризма“, подчерта Мирослава Петрова. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.