Президентът Румен Радев наложи вето на параграф 93 от Закона за изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност, приет на 19 ноември.

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. С изменението на Закона за ДДС се въвеждат нови положения в Закона за потребителския кредит, които са недопустими в една правова държава с разделение на властите.

Те ограничават правото на защита и достъпа на гражданите до съд, както и налагат правно нетърпимо ограничение на правомощието на българския съд да преценява дали договорите съответстват на закона и морала, посочва Радев в основанията за ветото си.

Нoвaта aл. 7 нa чл. 19 oт ЗПК глacи, чe разходите, които потребителят заплаща при неизпълнение на задълженията си по договора за потребителски кредит, нe мoгaт дa бъдaт пo-гoлeми oт двукрaтния рaзмeр нa глaвницaтa и при изпълнeниe нa тoвa уcлoвиe, тe нe се cчитaт зa прeкoмeрни пo cмиcълa нa чл. 143, aл. 2, т. 5 oт Зaкoнa зa зaщитa нa пoтрeбитeлитe и нaкърнявaщи дoбритe нрaви cъглacнo чл. 26 oт Зaкoнa зa зaдължeния и дoгoвoритe.

Над 130 адвокати от цялата страна призоваха Радев да наложи вето върху разпоредбата, заявявайки, че тя противоречи на Конституцията на България, на правото на Европейския съюз и на Европейската конвенция за защита правата на човека и единственото обяснение за приемането ѝ е „крещящ лобизъм в интерес на фирмите за бързи кредити”.

От администрацията на държанвия глава съобщават още, че Румен Радев никога не е искал негови чиновници да участват в бордовете на предприятия.

Президентът Румен Радев никога не е поставял въпроса представители на президентската институция да участват в органите за управление и контрол на публични предприятия, се посочва в съобщението, което идва в отговор на журналистически въпроси за готвените от управляващите изменения в Закона за публичните предприятия посредством Закона за изменение и допълнение на Закона за железопътния транспорт.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.