Разследване на „Ню Йорк Таймс“, проведено в девет страни през по-голямата част от 2019 г., разкри системата за субсидии, която е умишлено непрозрачна, грубо подкопава целите на Европейския съюз и е изкривена от корупция и самоуправство. Премиерът на Чешката република е усвоил десетки милиони долари субсидии само миналата година. Субсидиите са гарантирали заграбвания на земеделски земи в мафиотски стил в Словакия и България.  Националните правителства публикуват известна информация за бенефициентите, но най-големите усвоители на средства се крият зад сложни структури на собственост. И, въпреки че на земеделските стопани се плаща отчасти въз основа на обработваната от тях площ, данните за собствеността се пазят в тайна, което затруднява проследяването при случаи на заграбване на земеделски площи и корупция.

Превод на български език: Liberta.bg

Чаквар, Унгария – По време на комунизма фермерите са работили в полетата, простиращи се на километри около този град, западно от Будапеща, жънели жито и царевица за правителство, откраднало земята им. Днес децата им робуват за нови господари - група олигарси и политически големци, които анексират земите чрез непрозрачни сделки с унгарското правителство. Те са създали съвременен прочит на феодалната система, като дават работни места и помощи на подчиняващите се и наказват непокорните.

Както се оказва, тези крупни земевладелци се финансират и подкрепят от Европейския съюз. Всяка година блокът от 28 държави изплаща 65 милиарда долара субсидии за земеделските стопанства, предназначени да подкрепят земеделските производители на целия континент и да запазят живи селските общности. Но в Унгария и голяма част от Централна и Източна Европа по-голямата част от средствата отива в малцина влиятелни и взаимосвързани лица. Премиерът на Чешката република е усвоил десетки милиони долари субсидии само миналата година. Субсидиите са гарантирали заграбвания на земеделски земи в мафиотски стил в Словакия и България.

Европейската земеделска програма, която играе важна роля за формирането на Европейския съюз, сега се използва от същите антидемократични сили, които заплашват Блока отвътре. Това е така, защото правителствата в Централна и Източна Европа, няколко ръководени от популисти, имат големи правомощия при разпределението на субсидиите, финансирани от данъкоплатците в цяла Европа - дори когато цялата система е обвита в тайна.

Как олигарси, мафиотски фигури и популисти забогатяват от Европейския съюз

Земеделските субсидии са в основата на съвременния Европейски съюз. Днес те помагат да се създаде и гарантира един вид съвременен феодализъм, при който дребните земеделски производители са обвързани със земи, притежавани от политически лица.

Европейският съюз предоставя 65 милиарда долара на земеделските производители всяка година. Това е най-голямото перо в Европейския бюджет и една от най-големите програми за субсидиране в света.

Основният елемент на програмата е, че хората получават заплащане въз основа на това колко земя обработват. Предполага се, че системата ще помогне на трудолюбивите фермери и ще стабилизира доставките на храни в Европа.

Но в страните от бившия съветски блок, където правителството притежава много земеделски земи, лидери като унгарския премиер Виктор Орбан са продавали на търг земи на политически съюзници и членове на семейството. И субсидиите следват земята.

Компания, основана от чешкия премиер Андрей Бабиш, е усвоила поне 42 милиона долара субсидии миналата година.

Дори и Европейският съюз да поставя програмата за субсидии като основен спасителен пояс за трудолюбивите земеделски производители, проучванията многократно показват, че 80 процента от парите отиват при 20 процента от най-мащабните получатели. А някои по върховете на политиката са използвали тези пари за натрупване на политическа власт.

В Чехия получателят на най-много субсидии е Андрей Бабиш, земеделският милиардер, който е и министър-председател. Анализът на „Таймс“ установи, че неговите компании в Чехия са усвоили поне 42 милиона долара селскостопански субсидии миналата година. Г-н Бабиш, който отрече всякакви неправомерни действия, е обект на два одита за конфликт на интереси тази година. През последните години чешкото правителство въведе правила, които улесняват големите компании, а неговата е най-голямата, да получават повече субсидии.

В България субсидиите са се превърнали в източник на благосъстояние за земеделския елит. Българската академия на науките установи, че 75 процента от основния вид европейска селскостопанска субсидия в страната се оказва в ръцете на около 100 предприятия. Тази пролет властите извършиха разследвания и акции в цялата страна, които разкриха корупционни връзки между държавни служители и земеделски бизнесмени. Един от най-големите производители на брашно в страната беше обвинен в измама във връзка със субсидиите и е в очакване на съдебен процес.

В Словакия главният прокурор признава за съществуването на „селскостопанска мафия“. Голям брой фермери от малък мащаб съобщават, че са били пребивани и изнудвани за земи, които са ценни за получаване на субсидии. Журналистът Ян Кучиак беше убит миналата година, докато разследваше италиански мафиоти, които са проникнали в селското стопанство, печелят от субсидии и са изградили връзки с властимащи политици.

Ограбваща икономика

За да разберем как лидери като Виктор Орбан използват най-голямата програма за субсидиране в Европа, трябва да се върнем 15 години назад, когато Унгария е била изпълнена с оптимизъм и желание за промени.

В момент, който символизира триумфа на Запада в Студената война, Европейският съюз официално усвои голяма част от житницата на Централна и Източна Европа на 1 май 2004 г. Унгария, Чехия, Полша и Словакия - всичките бивши съветски спътници - бяха сред 10 нации, които се присъединиха към блока този ден (Румъния и България се присъединиха три години по-късно).

На фона на празненствата г-н Орбан е в политическото чистилище. Той е министър-председателят, който е помогнал да се насочи Унгария към Съюза - само за да види как избирателите обръщат гръб на него и неговата партия Фидес и през 2002 г. слиза от управление на държавата. Тогава той забелязва една от първите протестни групи, които се появяват в новата Унгария - земеделските производители.

Унгарските фермери задръстват тесните улици на Будапеща през 2005 г. с масова демонстрация. Те далеч не се противопоставят на членството в Европейския съюз, а като нови европейски граждани искат субсидиите, за които отговарят на условията в рамките на Общата селскостопанска политика на Блока, но плащанията така и не са пристигнали. Унгарското ляво правителство в този момент е твърде неорганизирано и неподготвено.

Ето защо, с предложението за подновяване на фермата за подновяване тази година, в Брюксел фокусът не е върху премахването на корупцията или затягането на контрола. Вместо това, законодателите се стремят да дадат на националните лидери повече правомощия за това как харчат пари, въпреки възраженията на вътрешните одитори.

Програмата е най-голямата позиция в централния бюджет на Европейския съюз, представляваща 40 процента от разходите. Това е една от най-големите програми за субсидиране в света. Ето защо, с подновяване на новата земеделска програма тази година, в Брюксел фокусът не е върху премахването на корупцията или затягането на контрола. Вместо това, законодателите се стремят да дадат на националните лидери повече правомощия за това как харчат пари - въпреки възраженията на вътрешните одитори. Все пак някои депутати в Брюксел, които създават закони и гласуват за политиката на земеделските производители, признават, че често нямат представа къде отиват парите. Едно от местата е тук, в окръг Фейер, дом на популисткия премиер на Унгария Виктор Орбан. Икона на крайната дясна Европа и остър критик към Брюксел и европейските елити, г-н Орбан с радост приема парите на Европейския съюз.

Разследването на „Таймс“ установи, че той използва европейските субсидии като система за покровителство, която обогатява приятелите и семейството му, защитава политическите му интереси и наказва съперниците му. Правителството на г-н Орбан е продало на търг хиляди акра държавна земя на членове на семейството си и близки сътрудници, включително един приятел от детството, който се превърна в един от най-богатите мъже в страната, установи разследването на „Таймс“. Тези, които контролират земята, от своя страна се класират за милиони субсидии от Европейския съюз. "Това е абсолютно корумпирана система", заяви Йозеф Ангаян, който преди време е бил на челна позиция в администрацията за развитие на селските райони. Безцеремонното покровителство в окръг Фейер е крайно неочаквано. От най-ранните дни на Европейския съюз селскостопанската политика има огромно значение като неизменна част от общественото благосъстояние. В Съединените щати социалното осигуряване или Medicare са може би най-близките еквиваленти, но нито един от тях не е основополагаща разпоредба, записана в учредителните документи на нацията.

Европейският съюз харчи три пъти повече от Съединените щати за субсидии за земеделски стопанства всяка година, но с увеличаването на мащаба на разплащанията, отчетността е останала непроменена. Националните правителства публикуват известна информация за бенефициентите, но най-големите усвоители на средства се крият зад сложни структури на собственост. И, въпреки че на земеделските стопани се плаща отчасти въз основа на обработваната от тях площ, данните за собствеността се пазят в тайна, което затруднява проследяването при случаи на заграбване на земеделски площи и корупция. Европейският съюз поддържа главна база данни, но, позовавайки се на трудности при изтеглянето на исканата информация, отказа да предостави на The Times копие

Източник: Ню Йорк Таймс

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.