На 16 декември Поморие се превърна в пристан на любовта. Обичаните поети Маргарита Петкова и Добромир Банев, със специалното участие на поп иконата Ирина Флорин, представиха „Абсурдни времена като коледен Знак“ – премиера на литературно-музикалния спектакъл, специално за жителите и гостите на града. Домакин на събитието, което се състоя в НЧ „Просвета 1888“, бе Община Поморие, а сред публиката, на първия ред, бяха областният управител на Бургас – проф. д.н. Мария Нейкова и кметът Иван Алексиев.

Специални гости на културното събитие бяха директорът на ОДМВР – Бургас главен комисар Калоян Калоянов, шефът на РПУ – Поморие Златан Даскалов, поетесата Елка Василева, кореспондентът на БНР за Бургаска област Даниела Костадинова и носителката на Антикорупционната награда за 2022 година на Антикорупционния фонд (АКФ) от Дарик Бургас – Лалка Димитрова.

Още в началото на спектакъла Маргарита Петкова се пошегува, че с Добромир Банев ще поискат „творческо убежище“ в Поморие, за да напишат следващата си книга. Кметът Иван Алексиев веднага прегърна идеята и обяви, че кани поетите през лятото в Поморие, за да работят в продължение на месец за написване на новата част от книгата. За вдъхновение той предложи да им бъде предоставена Яворовата къща в града, където да се усамотят в творческа мисъл. Бурни аплаузи посрещнаха предложението, а поетите обещаха да продължат своите „Абсурдни времена“, като на корицата поставят синя точка – символ на морето.

„Любовта и музика ще спасят човешката душа, а какво е човек без душа“, обърна се кметът на Поморие Иван Алексиев към присъстващите в залата.

Празничната атмосфера бе великолепна, а Маргарита Петкова, Добромир Банев и Ирина Флорин отделиха дълго време, за да раздават автографи и да се снимат с читатели и почитатели.

След музкално-поетичната магия, областният управител на Бургаска област проф. Мария Нейкова написа във Фейсбук:

"Поморие. Декемврийска топла петъчна вечер. Поезия. Цвят лилав. Споделена емоция. Аплодисменти. Това са само щрихи от черноморската премиера на книгата "Абсурдни времена", която ни представиха авторите - титаните на българската лирика, Добромир Банев и моята близка приятелка Маргарита Петкова. Сърдечно благодаря за поканата на журналиста и организатор Стоян Тончев, който подари на поморийци коктейл от поезия, като огледало, в което всеки може да се огледа и да открие себе си. Музиката и поезията отново доказаха, че са две половини на едно цяло. Невероятната Ирина Флорин обагри с гласа си в цвят лилав целия киносалон и изправи на крака публиката. С обич ги посрещнахме. С обич и аплодисменти ги изпратихме. С обич и нетърпение отново ги очакваме."

Поморие е град на любовта.

Декември пази спомен за лета

и в него времето за нас е спряло.

Море, с което всеки следващ миг

споделяме най-видимата тайна –

ЖИВОТЪТ ни е кратък като вик,

ЛЮБОВ  е синонимът за безкрайност.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.