След две широки обществени обсъждания, кметът Иван Алексиев внесе в Общинския съвет всички направени предложения и становища, дадени от жителите на Поморие, относно Наредбата за платено и безплатно паркиране в Поморие. Предложенията бяха представени на разширено заседание на постоянните комисии към Общински съвет – Поморие, след което бяха разгледани и приети и в отделните комисии.  На редовното заседание на Общинския съвет, Наредбата за платено и безплатно паркиране в Поморие бе гласувана и окончателно приета.

Основните промени са свързани с възможността за платено преференциално паркиране по местоживеене (или за собственици на жилище); осигуряването на платени и буферни паркинги; наличието на специализиран общински автомобил тип „паяк” и въвеждане на Зона за платено паркиране само пред обществените сгради и банки.

Зоната за платено паркиране ще работи целогодишно, от 8:00 ч . – 18:00 ч., с право на паркиране до 2 астрономически часа, на цена 1,20 лв. с ДДС/час, както следва: от 01 юни до 30 септември – без почивен ден, а от 01 октомври до 31 май – само в работни дни (без почивни и празнични дни).

Платените паркинги ще функционират като такива от 01 юни до 30 септември, а от 01 октомври до 31 май ще са за свободно паркиране. Цените са както следва:

  • за автомобили: 2 лв. с ДДС /на час/; 12,00 лв. с ДДС /за 24 часа/; 100 лв. без ДДС /на месец/ – за туристическия бранш, но не повече от 20 % от всички места на паркинга
  • за автобуси: 5 лв. с ДДС /на час/

Създават се и буферни безплатни зони за паркиране в района на почивните станции, в района на бившата ЖП гара и в двора на манастир „Свети Георги“.

Платеното преференциално паркиране за частен автомобил ще струва 25 лв. на месец (за минимум 4 месеца + депозит за конус) и 200 лв.  – целогодишен абонамент (+ депозит за конус); за служебен абонамент – 100 лв. без ДДС на месец (за минимум 4 месеца + депозит за конус) и 800 лв. без ДДС – целогодишен абонамент + депозит за конус.

По предложение на жителите на Поморие централният площад „Св.св. Кирил и Методий“ да бъде пешеходна зона през летния сезон (от 01 юни до 15 септември).

Поради кратките срокове, решението на Общинския съвет е прието с предварително изпълнение, което означава че още от утре, 20 април 2022 г., ще започне приемане на заявления за:

  • издаване на електронен стикер за платено локално паркиране на МПС по постоянен/ настоящ адрес и право на собственост (Приложение 2)
  • ползване на право на платено паркиране „Служебен абонамент” (Приложение 3)
  • ползване на право на платено паркиране „Служебен абонамент” с непрекъснат достъп по чл. 7 (Приложение 4)

Заявленията ще се приемат както в Центъра за административно обслужване, на Гише 1, така и на имейл – [email protected]

Крайният срок за подаване на документите, за физически и за юридически лица, е 25 май 2022 г. След това предстои разглеждане и одобрение на подадените заявления, за да може своевременно да бъдат маркирани и паркоместата.

Приложение 2 – за издаване на електронен стикер за платено локално паркиране на МПС по постоянен/ настоящ адрес и право на собственост

Приложение 3 – за ползване на право на платено паркиране „Служебен абонамент”

Приложение 4 – за ползване на право на платено паркиране „Служебен абонамент” с непрекъснат достъп по чл. 7

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.