От общо 460 000 болни от диабет в страната, 2 000 са деца, сочи статистика от 2017 г. Не по-розово е положението и при други заболявания, като хипертонии и такива на храносмилателната система. Диабет тип 2 все по-често се отключва при децата – нещо, което не е изглеждало така преди години. Педиатрите посочват и причините - застоялия начин на живот, наднорменото тегло и затлъстяването. По този показател България е на пето място в Европа.

Все повече родители внимават какво дават за храна на децата си. Разбира се, тук изключваме крайностите като веганство и суровоядство, както и сходни на тях хранителни залитания. От това, което даваме на бебето и малкото дете, до голяма степен зависи неговото здраве през годините, защото всички помним какви поразии направи американската генно модифицирана царевица в началото на прехода върху здравето на подрастващите тогава поколения.

Кристина Коларова прави първите стъпки в сферата на здравословното детско хранене през 2011 година в Бургас. Днес нейната Детска млечна кухня има 15 офиса в областния черноморски град и центрове за предлагане на детска храна в Айтос, Карнобат, Банево, Поморие, Ямбол, както и пет пункта в град Сливен. Детската кухня „ АМ – АМ“ предлага храна на бебета от 10 месечна възраст до три годишна и е първата, която има противоалергични менюта. Сред предимствата да бъде избрана от младите майки е и фактът, че разнася храната до домовете, записванията за следващия ден могат да се правят онлайн, а отказването също е допустимо в рамките на настоящия ден до 18.00 ч. Всеки ден родителите могат да избират меню за малчуганите си, без да се налага ходене до пунктовете.

„Менюто в нашата кухня за децата от 6-10-месечна възраст се изготвя по рецепта одобрена от Института за изследване на храните в град Пловдив, който е единствен в България. Това се прави за първи път и е много интересно като меню. Предлагаме прясно изготвени пюрета и за най-малките бебешоци. Ние сме една алтернатива за майките от най-ранна детска възраст“ - казва Кристина. По този начин се избягват готовите пюрета. Най-важно за работещите в детската кухня е използването на сезонни плодове и зеленчуци.

Всички ястия са приготвени с вода, пречистена по метода на обратната осмоза. При него чешмяната вода преминава през полупропусклива мембрана, която, чрез своите почти микроскопични пори, може да пропусне само водни молекули. Всички други молекули на вещества, като: соли, пестициди, тежки метали, варовик и нитрати, се задържат от мембраната. Водата минава първо през филтър с активен въглен и след това през седиментен филтър, като така се извършва филтрация на грубите частици. Осмотичната вода е идеална за приготвяне на бебешката храна, тъй като е бедна на минерали, натрий и нитрити и е чиста от микроорганизми. Липсата на традиционния варовик и хлор прави ястията вкусни и желани от малките.

Строги изисквания има и при зеленчуковите и месни продукти. Те трябва да са както с най-високо качество, така и с висока биологична стойност. Балансирани са по витаминен, белтъчен, аминокиселинен и въгелхидратен състав и отговарят на всички изисквания за правилно хранене. Обръща се внимание на техниката на приготвяне, така, че ястията да са приемливи и смилаеми за организма на детето и да имат вкусови качества, отговарящи на възрастта им. Обработката на месо и зеленчуци става непосредствено преди приготвянето им, като така се запазва витаминното съдържание. Месото се доставя охладено, смила се в деня на приготвянето му и е без консерванти, оцветители и добавки, а готовите ястия са в съдове за еднократна употреба, отговарящи на европейските изисквания за траспорт и съхранение на прясно приготвена храна. Детската кухня има сертификат за качество по системата НАССР и изпълнява изискванията на тази програма.

И още една иновация! В пунктовете за храна майките могат да видят списъци на детегледачки, както и рецепти на разнообразни детски менюта. Както се казва – съвсем по европейски!

Повече информация за цени и записвания, можете да получите от тук.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.