„В този модерен свят ще се наложи да преразгледаме идеите си за суверенитета.
Със закона "Магнитски" САЩ защитават себе си и своите граждани от престъпни посегателства, от развитие на чужди шпионски или престъпни мрежи. Ако искаме да сме партньори, ще трябва да се съобразяваме с тях. Иначе, ако изберем другия път, ще трябва да се съобразяваме с Путин.
Срещата на Ердоган с Мустафа Карадайъ не трябва да се подценява, но и да не се надценява.Това е стандартна среща, която не вярвам да доведе до влияние върху изборния процес .
Ще се постарая колкото може повече престъпни лица да бъдат изкарани на светло и наказани от закона.“

С експерта по Национална сигурност и преподавател по Национална и Международна сигурност в НБУ - проф. Николай Радулов, говорим за погазената държава, за корупцията като помитане на нормалността, за съизмеримостта на вината и за бъдещото управление. Ще има ли нови делянпеевци?! - отговорът на проф.Николай Радулов пред Liberta.bg.

-     Проф. Радулов, започна окупация на Съдебната палата от неправителствени сдружения, която ще бъде подкрепена и от ДБ с цел - оставка на главния прокурор Иван Гешев. Вие казахте наскоро, че Бойко Рашков или някой друг като него може да заеме мястото на главен прокурор. Какви са основанията Ви за тези твърдения?

-    В записа казах, че е възможно Бойко Рашков или някой като него да заеме тази позиция. Това е едно описание на вероятно бъдещото поведение на главен прокурор, който не избира на кого да повдигне обвинение, а действа съобразно закона, завежда дела и т. н. Това съм имал предвид. От друга страна, тъй като това стана въпрос, ще Ви кажа следното: в момента главният прокурор на САЩ, който застъпи миналия месец, е на 68 години. Предният беше на 70 години. Без да се направят промени в нашата Конституция е невъзможно да се осъществят промени в прокуратурата и по отношение на позицията на главния прокурор. Вероятно там би могло да се вземе отношение, тъй като световна практика е опитни специалисти-юристи с дълъг стаж да заемат такива позиции. Това е едната възможност. Другата е тази, като в САЩ – главният прокурор, който е административен ръководител на прокуратурата, едновременно е и министър на правосъдието. Той веднага влиза в кръга на политическите лица, за които годините нямат никакво значение. Тук изразих по-скоро надеждата, че прокуратурата ще започне да работи и надеждата, че ще бъдат направени промени, както и че трябва да има деен човек, който да е справедлив.

-    Като човек пребивавал в специалните служби и на фона на вчерашния Съвет по сигурността, където прозвучаха сериозни факти за сигурността, как смятате, остана ли нещо спасяемо от националния ни суверенитет? Американският посланик кани десни политици, Ердоган –ДПС, Борисов подари почти 3 милиарда за "Турски поток" на Путин - възможен ли е изобщо суверенитет в глобалния свят или само живот с васалство?

-    Личното ми мнение е, че в този модерен свят, в който очевидно цари глобализация, ще се наложи да преразгледаме идеите си за суверенитета. Някой негови части ще се запазят, но други несъмнено ще  са отстъпени. В предните години се заговори, даже има и практически действия по създаване на европейски служби, говори се за възможността да се създаде европейска армия. Възможно е службите за борба с  организираната престъпност да са на някакво европейско ниво / с някаква шапка/,  тъй като престъпността е трансгранична и все повече отделните престъпни организации излизат на международния пазар и се кооперират помежду си. Логично е държавата да преотстъпи някой права по отношение на общите европейски структури. Може би животът ще наложи отстъпки от суверенитета. А това, което се случи със закона Магнитски и САЩ- нас никой не ни принуждава да правим каквото и да било. Ако не искаме, не изпълняваме нищо, правим се, че не сме чули и съответно ще продължат да валят санкции. Т.е. тук не е засегнат суверенитета, а САЩ защитават себе си и своите граждани от престъпни посегателства, от развитие на чужди шпионски, или престъпни мрежи и ако искаме да сме партньори с тях, ще трябва да се съобразяваме. Иначе, ако изберем другия път, можем да се съобразяваме с Путин. Какъв показател, или символ е изграждането на Турски поток, който обслужва единствено интересите на Русия и Путин? Тук се правят съпоставки със закупените американски самолети, но те в крайна сметка ще пристигнат в България. А каква ще ни е ползата от потока е съмнително. Сигурното е само, че Путин има интерес от тръбата. В процесите на глобализация ние трябва да изберем страна и аз мисля, че от гледна точка на членството ни в НАТО и ЕС не би трябвало да седи такъв въпрос пред нас.

-    Посланикът на САЩ  Херо Мустафа сама каза, че при нея отиват и се оплакват много американски фирми от корупцията у нас. Но въпросът ми е - съизмерима ли е вината на Пеевски и Божков по акт "Магнитски" за корупция при факта, че сам Васил Божков още миналото лято изнесе факти, цифри и застана с лице, готов да свидетелства? Заложници ли сме на геоикономически интереси?

-    Не мисля. Наистина г-н Божков практически си призна, че е участвал в корупционна сделка, но не е там въпросът.

-    След рекет от миналите управляващи или огромни подкупи?

-    Вижте, той го каза. Твърдеше, че е дал пари на определени лица, за което до сега няма никакво разследване, но онова, което виждаме е, че той е изтеглил едни пари. Т.е., документът че ги е изтеглил, не ни доказва какво е направил с тях. Единственото, което виждаме от документа е, че банката и службите за сигуронст не си вършат работата. Защото дори за дребни сделки над 4 500 евро, банките уведомяват ДАНС. Така че, или не са уведомили от банката тази служба, или тя не е имала интерес да забележи сигнала. Иначе, господин Божков има множество обвинения, по тях е ангажирана прокуратурата да доказва, но по закона Магнитски се правят много проучвателни процедури, докато се стигне до порицанието чрез този закон. Той има и икономически последици навсякъде, където банковата система работи с долари, но има и морално значение.

-    Подценяваме или надценяваме срещата на Ердоган с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ? Какво ще последва?

-    Не  трябва да се подценява, но и друг път са се случвали подобни посещения преди избори и доколкото съм  забелязал, не водят до някакви особени промени в изборните резултати, доколкото са свързани с изборните бюра в Р Турция. Не трябва да се безпокоим толкова, след като много години търпяхме демонстрационно близки отношения  на българския министър-председател Борисов с Ердоган. Те бяха, въпреки всички репресии в Турция от Ердоган и неговите приближени. Ние отворихме границите за хора с необоснован статут, а тези, които бягаха от Турция след изтезания, бяха заловени и против решението на Български съд, върнати в Южната ни съседка.

  Сега е една стандартна среща и не вярвам да доведе до влияние върху изборния процес.

-     Дълго ще се говори за закона "Магнитски" и санкциите, затова да припомним, че Делян Пеевски не се е появил от въздуха, а много години  е слугувал и на Царя, и на Тройната коалиция, и на ДПС, т.е. генезисът на злото не е в отделната личност, а в хранителната верига, която я създава. Как Вие от ИТН ще съдействате за пресичане на тази верига и разсичане на злото още в неговия зародиш?

-     Аз не мога да говоря от името на партията, тъй като съм експерт, който има своите знания да работи за противодействие на престъпността. Но това, което мога да твърдя е, че лично ще направя всичко възможно за промяна на законите и ако работя в изпълнителната власт да настоявам, всички престъпления да бъдат регистрирани  и да се работи по тях съгласно закона. Ще се постарая  колкото може повече лица от този тип да бъдат изкарани на светло и да бъдат наказани от закона.

-    Вярвате ли, че няма да има повече делянпеевци в държавата?

-    Такава опасност винаги има, но се надявам да я преодолеем, защото тя е  акт с балкански и дори азиатски привкус, нехарактерен за европейска държава. Надявам се, че толкова фрапиращи случаи повече няма да има.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.