Актове за близо 38 милиона лева са издадени от ДФЗ за нарушения по скандалната програма “Къщи за гости”, но от Фонда отказват да кажат за кои конкретни проекти и какви суми са те. Съобщава се само, че са проверени 288 проекта, като на някои от тях са наложени санкции от 5% до 100% за неизпълнение на заложения бизнес план и неразкриване на нови работни места.

ДФЗ мотивира отказа да предостави тази информация в отговор на журналистическо запитване с текущата процедура на връчване на актовете, които след това можело да бъдат обжалвани. Чак след това евентуално имената на санкционираните фирми щели да бъдат оповестени.

ДФЗ отказва да предостави информация за нарушителите по програмата “Къщи за гости”

Тази тайнственост на ДФЗ контрастира с публичните проверки на къщи за гости от МЗХ, извършени пред медиите от министър Десислава Танева. По време на тази кампания проверяваните къщи бяха подбрани по неясен критерий, а пред камерите и микрофоните не се откриваха почти никакви нарушения. Сега обаче се оказва, че информацията за реалните нарушители е тайна.

“Къщите за тъщи”

Разследванията на Биволъ по темата започнаха още през 2016 г. с разкритието за земеделския шеф Янаки Червеняков, чиято тъща построила къща за гости за лично ползване в пиринския край. Така тези проекти си спечелиха прозвището “къщи за тъщи”. Червеняков беше уволнен, възстановен на работа от съда и отново уволнен след като скандалът “Къщи за гости” придоби национално значение през пролетта на тази година, като следствие на “Апартаментгейт”.

Засега единственият обвиняем след скандала с къщите за гости е бившият зам.-министър Александър Манолев, за когото Биволъ и Благоевград нюз разкриха, че си построил луксозна вила с минерална вода за лично ползване. От многобройните медийни проверки и разследвания стана ясно, че такива обекти на лица близки до властта има на много места в страната.

Впечатляващо беше разкритието на Биволъ, че в с. Борино почти всички къщи за гости са на роднини на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Кметове и роднини на кметове от ДПС, ГЕРБ и БСП се оказаха щастливи собственици на къщи за гости, някои от тях използвани по предназначение, а други като лични вили.

След избухването на скандала, прокуратурата започна проверки на всички финансирани обекти, като до момента няма други резултати от нея освен обвинението на Манолев. Паралелна проверка започна и ДФЗ, но тя се ограничи само до обектите в период на мониторинг, който е до 5 години след финансирането.

Минало свършено време?

Проверените 288 проекта “бяха в период на мониторинг” – пише в отговора на ДФЗ. Използването на минало свършено време може да означава, че периодът на мониторинг е изтекъл преди връчването на актовете. В такъв случай те лесно ще паднат в съда при обжалване.

Освен това е известно, че корекциите за “неизпълнение на заложения бизнес план”, каквито обявяват от ДФЗ, падат лесно в съда. Следвало е да се наложат корекции заради “непостигане на целите по проекта”.  Дали актовете са специално изготвени така, че да паднат в съда и корекциите да останат за държавния бюджет, предстои да видим.

Целите на тези проекти за семейни хотели и къщи за гости са създаването на работни места и реални места за настаняване в селски райони без развита туристическа инфраструктура. Можело е лесно да се провери дали бенефициентът има намерение да изпълни тези цели още преди да се одобрят окончателните плащания. Например, като се изискват доказателства за регистрацията на къщите за гости като туристически обекти и нает персонал. Тази проста мярка би ограничило злоупотребите, но не е приложена от тогавашния шеф на ДФЗ Румен Порожанов, който се оправдава с извършени проверки само на 1% от обектите.

Максималното финансиране по програмата за къщи за гости беше от 200 000 евро на обект или 398 000 лв.  но не всички къщи за гости са получили максималната сума. При 38 милиона лева актове и 288 проверени обекта това прави средно по 131 944 лв. санкция на обект. Най-вероятно обаче не всички обекти са били санкционирани.

Една от причините да се засекретят глобените бенефициенти на къщи за гости е в значителната бройка на лицата, свързани с управляващата партия ГЕРБ и с ДПС, научи Биволъ от свои източници. Така например кметът на Луковит Иван Грънчаров от ГЕРБ трябва да връща 30 000 лв – скромна сума в сравнение с получените от него безвъзмездни 209 682 лв европейски пари.

Биволъ изпрати отново запитване до ДФЗ за незабавно оповестяване на конкретните обекти с нарушения, фирмите бенефициенти и сумите, с които са глобени, но вече по реда на ЗДОИ. При отказ да получим тази информация ще го обжалваме по съдебен ред.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.