116 преписки с висок обществен интерес и засягащи хора от властта, които са потънали безследно в прокуратурата, огласи днес МВР (link is external). Вътрешният министър Бойко Рашков отдавна повтаря, че прокуратурата бездейства по важните дела, които МВР й праща. Според него държавното обвинение се ослушва дали по тези дела няма да навреди на Иван Гешев или бившите управляващи и затова ги държи на трупчета. Преди дни Рашков обеща списъкът с тези проверки да бъде публикуван от МВР, което и стана днес. В него информацията за преписките е доста лаконична, но от съпоставката на данните с публично известни факти, могат да бъдат разпознати много от случаите, които са знакови за последните години, обобщава "СЕГА".

Сред преписките са за случая "Жоси", пристанището на Доган, Борисов, Гешев и Пеевски

Сред преписките например е сигналът на Светослав Илчовски до МВР. Преди година пред депутатите от комисията по ревизията Илчовски разказа за оказван сериозен натиск от хора в ГЕРБ върху бизнеса му и за давани суми с цел гарантиране на спокойствие. Крупният земевладелец говори и за снимките на кюлчетата в дома на вече бившия премиер Бойко Борисов. Бизнесменът твърди, че разполага със запис, показващ кой е направил снимките - известна плеймейтка, и че кюлчетата са истински и са подаръци за рождения ден на Борисов от двама крупни бизнесмени. През май 2021 г. прокуратурата започна проверка по изнесеното от Илчовски. През ноември м.г. "Сега" попита официално какво е развитието по казуса, но и до днес няма отговори от държавното обвинение. Според портала на прокуратурата за проверка на преписки по номера им, за тази се "очакват  материали от друг орган за решаване на преписката".

Друга преписка е свързана с небезизвестната охранителна фирма "Делта гард", за която наскоро съдът потвърди отнемането на лиценза на първа инстанция. На 21 юни 2021 г. МВР е пратило преписка на Софийската градска прокуратура с мнение да бъде образувано разследване за данъчни престъпления, тъй като ревизия на охранителната фирма е установила данъчни задължения в големи размери.

През октомври 2021 г. МВР е препратило на Софийската районна прокуратура с мнение за правно становище и отношение по компетентност сигнал от вицепремиера Асен Василев установени факти, свързани с удълбочаването на канала на пристанище Варна. Работата по водното трасе започна преди две години, след като в района като инвеститор (портът в село Езерево и ТЕЦ "Варна") се появи Ахмед Доган. Изложени са данни, че държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" е било финансирано от бюджета с 11 млн. лв. годишно, преди да му бъде възложен проектът по удълбочаването. През 2019 г., 2020 г. и 2021 г. финнасирането му се увеличава до 470,5 млн. лв.

Наскоро Антикуропционният фонд обяви, че Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" е нарушило Закона за обществените поръчки, възлагайки „ин хаус“ процедура за удълбочаване на държавното дружество „Транспортно строителство и възстановяване“ (ТСВ). Било е ясно, че дружеството няма капацитет да извърши подобни услуги, а и предметът му на дейност е съвсем различен. В последствие в нарушение на закона ТСВ превъзлага дейността на частни изпълнители - консорциума „ЕС Билд“. Договорът с него е за 393 млн. лв., от които до момента са платени почти 370 млн. ТСВ сключва договори и с други изпълнители на стойност 43 млн. лв. Но вместо от „ЕС Билд“, в крайна сметка дейността във Варненското пристанище е извършена от специализирани руски кораби дълбачки, собственост на компанията "Гидрострой", регистрирана в Калининград.

В списъка е и историята, станала известна като "Осемте джуджета". През октомври 2021 г. МВР е изпратило справка по казуса на Върховната касационна прокуратура и до момента няма информация за движението на преписката.

Като затлачено дело МВР сочи и това за закононарушения при строителството на АМ "Хемус". През януари Софийската градска прокуратура превърна в свидетел по делото и Рашков, но три месеца по-късно има само един обвиняем по случая на ниско ниво.

Неизвестна е и съдбата на преписка, свързана с имотни сделки на жената до главния прокурор Детелина Ханчева. Документите са пратени от МВР в прокуратурата в началото на годината и движението по тях не е известно. Такава е и съдбата на сигнала по скандала "Жоси". В този сигнал се твърди, че през 2013 г. собственикът на млекопреработвателното предприятие "Жоси" е поискал съдействие от Гешев, в замяна на което той е прехвърлил на неговия баща 2% дял от фирмата си. 

В МВР нямат информация и какво се случва със сигналите срещу Делян Пеевски, подадени от гражданското сдружение "Боец". Тези сигнали са изпратени до спецпрокуратурата през януари, тъй като Пеевски е депутат и правомощие да го разследва има спецпрокуратурата. Както "Сега" писа наскоро, спецпрокуратурата отказа да образува разследване срещу Пеевски във връзка с разпродажба на имоти, както и за "Досиетата Пандора" и "Магнитски".

В списъка със затлачените дела е и образуваното от МВР по неотложност разследване за изнудване на Васил Божков, по което на 17 март за 24 часа бяха задържани Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Прокуратурата отказа да ги обвини, но показните действия на МВР я принудиха да инициира разпита на Божков от Дубай в качеството му на свидетел. По това дело за днес да даде показания е призован и премиерът Кирил Петков. Точно на базата на негови показания МВР стартира и разследването, по което сега прокуратурата е принудена да работи. В петък се разбра, че по това дело прокуратурата иска от НСО записите от камерите за видеонаблюдение в МС, но не за времето, в което Божков твърди, че е давал подкупи на бившите управляващи, а за периода 23 февруари до 23 март т.г.

Сред преписките в списъка на МВР има и много, свързани с местната власт в София и в страната, със строителството на детската болница и с най-различни други проекти.

Прокуратурата: Не сме длъжни да информираме МВР за преписките

Никъде в българското законодателство не е предвидено наблюдаващите прокурори да уведомяват за предприетите действия органите на МВР, още по-малко, вътрешния министър, който няма компетентност по извършването на процесуални действия. Това отговори прокуратурата на списъка на МВР. Според позицията на държавното обвинение това е "поредната едностранна атака от страна на изпълнителната срещу съдебната власт". Прокуратурата обвинява политическото ръководство на МВР, че системно нарушава презумпцията за невиновност като системно разпространява твърдения, нарушаващи Европейската конвенция за защита правата на човека. Според прокуратурата в последните месеци се наблюдавала намеса на ръководството на МВР по дела, което нарушава закона.

В позицията на прокуратурата се казва още, че "информация по конкретни наказателни производства може да бъде предоставяна на българската общественост едва след получаване на разрешение от съответните наблюдаващи прокурори". По по-голямата част от изброените от МВР случаи "текат активни действия по разследването, назначени са множество експертизи и други процесуални действия", казва прокуратурата.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.