На 18 ноември (понеделник) 2019 г., от 18:00 часа, ще се проведат протести  в два града - София и Варна. Протестните действия ще се реализират пред Съдебните палати. Стара Загора също излиза на протест срещу назначението на Гешев за главен прокурор. Там протестът ще се проведе, обаче, от 18:30 часа. Отново пред Съдебна палата.
Протестиращите са на мнение, че всички парламентарно представени партии и държавни органи са участвали в срамния и порочен спектакъл за назначаването на канидидата на ДПС и олигархията за главен прокурор.
За тях е много важно в този момент президентът на България Румен Радев да получи широка гражданска подкрепа, защото единствено той е проявил чест и отговорност с връщането на кандидатурата на Иван Гешев във ВСС, и очакват него, както и целият български народ (без мафията и олигарфията), да сезира Конституционния съд и да инициира конституционни промени.

Организатори на протеста в София: Инициатива "Правосъдие за всеки", Гражданско сдружение "БОЕЦ" и Зелен Младост.
Организатори на протеста във Варна: Спазвам правилата, Гражданско сдружение "БОЕЦ" и Инициатива "Правосъдие за всеки".

Научете повече от описанието на събитието:

Да спасим Правосъдието от олигархията!

"На 14.11. Висшият Съдебен съвет, под диктовката на Главния прокурор и правосъдния министър, безапелационно повтори избора са за Иван Гешев, а той окачестви процедурата, като безпрецедентна за България и Света. Тя наистина бе безпрецеднетна - с потайността, безалтернативността, политическата роля на управлияващите в нея, с явните и прикрити заплахи към противниците на тази кандидатура и дори към членове на ВСС!

Всички парламентарни партии и всички държавни органи играха за кандидата на ДПС и олигархията в тази срамен и порочен спектакъл.

Остана само Президентът, който прояви чест и отговорност при връщането на кандидатурата за повоорен избор. Сега е негова възможността да изпрати тази процедура за тълкуване в Конституционния съд, както и да инициира конституционни промени в правомощията и статута на Главния прокурор. Ако това не стане, то Прокуратурата става истинската управляваща партия и структура в България, а правосъдието се превръща в нейна функция, като застрашени ще бъдат всички граждански права и свободи, устоите на демокрацията!

Призоваваме всички свободни граждани, граждански организации, представители на политически партии, които не подкрепят този скандален избор и мислят, че с него се посяга на държавността, демокрацията и Правовата държава, да дойдат в понеделник пред Съдебната палата и да тръгнем заедно към Президентсвото, за да изразим протеста и позицията си!

Президентът има нужда от подкрепа за действията си - той е държавен глава, а не деловоден щемпел на превзетия от олигархията Висш съдебен съвет, нека усети, че гражданите са зад него!

Свобода, светлина, справедливост!"

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.