Повече от ясно е, че съставът на служебния кабинет на президента Румен Радев е почти готов. Предсрочните парламентарни избори бяха очаквани още от момента, в който бе излъчено коалиционно правителство от разнородни, а някои и без идеология нови политически формации, водени от една единствена цел - упражняването на властта заради произтичащите от нея благини и материални придобивки. И това бе доказано във времето с работата на проваления кабинет "Петков", сформиран от "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и "Демократична България". Нулева борба с корупцията, законодателна инфантилност, некомпетентност, спорни сделки и меморандуми, приятелски, роднински и семейни назначения, много лъжи и истинска подмяна белязаха управлението на Кирил Петков, Асен Василев, Лена Бориславова, Корнелия Нинова, Даниел Лорер и компания.

От тук нататък, какъвто и да е съставът на служебното правителство на президента Румен Радев, членовете му трябва да встъпят във властта с ясна визия и предварителна настройка, че ще управляват в изключително напрегната и сложна международна обстановка (война в Украйна) държава, която е изправена пред консилиум от кризи - политическа, енергийна, финансова, икономическа, здравна, инфлационна.

Служебните министри и премиер ще бъдат подложени на ожесточени многопластови и разнопосочни вътрешнополитически атаки - и от "ляво", и от "дясно" и от "център". И това ще е така, не само за да си трупат партийни дивиденти за предстоящия граждански вот през октомври различните политически лидери, но и за да се пречи чрез информационни операции на работата на членовете на правителството, поради страх от опасения, че ще осветят далаверите на предшестващите ги.

Служебните министри и премиер трябва да имат "як гръб", защото "сопите" по него ще бъдат много, дебели и с непрекъснат интензитет.

Те (служебните на Радев) ще са натоварени не само със сложната задача да стабилизират показателите на България с нови договори за доставки, но и да притъпят максимално пораженията от неизбежните кризи, които е много вероятно да извядат хората на улицата. Негарантираните газови доставки от кабинета "Петков" неимоверно ще доведат до покачване на цените на тока и парното, а като прибавим към тях и продоволствения инфлационен колапс и продължаващия скок на хранителните стоки от първа необходимост, очертаващите се зимни месеци ще бъдат инфарктни за изпълнителната власт.

Трябва също така да се отчете, че предизвикателствата за служебния кабинет е много вероятно да се разтеглят напред във времето, поради невъзможността на избраното през месец октомври 48-о Народно събрание да излъчи редовно правителство.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.