„Идеология в съвременните политически битки няма. Борбата е за кокала. Битката с мафията, която няма цвят, трябва да бъде проведена от почтени хора, без да се делим на леви и десни, на русофили и русофоби. Това също е фалшиво разделение. Борбата е почтени срещу непочтени, гражданите срещу мафията.
Американският шамар показва, че корупцията у нас е станала нетърпима.
На 6-я ден след изборите ще се появи един господин от ДПС, който ще въплъщава "образите на Левски, Ботев и Бенковски" и с апломб ще заяви, че ДПС е национално отговорна партия и че е скъсала с Пеевски и пеевщината, че е обновила листите и е едниствената пратия, която има програма за развитието на страната по зелената сделка и електронното управление. Ще каже, че се жертват в името на гражданите и подкрепят с Борисов правителство на малцинството. Това ще се случи, ако хората не гласуват. Всеки трябва да направи малка саможертва, за да ни управляват почтени хора в почтено управление. Каузата си заслужава.“

Това каза в интервю за Либерта бившият шеф на Комисията по досиетата доц. Методи Андреев.

-    Господин Андреев, познавате политическите борби от 90-те години като активен участник на СДС. Има ли разлики с днешните боричкания и в какво се изразяват те?

-    О, разликата е огромна! Тогава политическата битка бе битка на идеологии, хората имаха вяра в политическите носители и смятаха, че с действията им ще постигнат демокрация. Сега няма никаква идеология. Водещото начало е да могат  да се усвоят на тяхна сметка очакваните европейски програми. Битката е за кокала. Онова романтично противопоставяне между лошите, които тогава бяха комунистите и хората, искащи демокрация, сега го няма. Всъщност идеология в съвременната битка няма. Това е битка на групи с различен морал - от една страна това са групи, които управляват и тези, които ги подкрепят, и от друга - моралните, при които също е интересно. Защото там има хора, при които аз никога не бих седнал с тях на една маса и не бих спорил, защото е безсмислено. Оказа се, че има и други, сериозни ценности, по които човек също трябва да се равнява. Битката с мафията, която няма цвят, трябва да бъде проведена от почтени хора, без да се делим на леви и десни, на русофили и русофоби. Това също е фалшиво разделение. Борбата е почтени срещу непочтени, гражданите срещу мафията.

-    След мощния американски шамар от Държавния департамент и Сенатската комисия, отразен от сенаторите Боб Менендес и Джим Риш, как ще отекне ехото му у нас и то в буреносната година на два избора - парламентарни и президентски?

-    Аз останах учуден от нивото на безскрупулност на ГЕРБ. Не съм очаквал, че хора, които толкова години управляват, могат да бъдат арогантни и безскрупулни. Не мога да открия цял ден техния пиар Никола. Когато му пратих декларацията на двамата сенатори, той започна да ми обяснява, че видите ли, то не било на Сената, а само на двама сенатори. Никола е момче от провинцията, но толкова години да си момче на ГЕРБ, би трябвало да знаеш как действат американските политици. Единият е шеф на Сенатската комисия за външна политика, другият е неин член и най-възрастният от сенаторите. Щом те са я изкарали на собствените си лични страници, това значи, че имат достатъчно основания и фактология да го направят. Това показва, че в България нещата са станали толкова нетърпими и корупцията арогантно и безпардонно е удушила всичко, че мълчаливите общо взето американци, които си гледат собствения интерес, са си казали, че с тези хора повече така не може. Да не говорим за странната сценка с Георг Георгиев и Даниел Митов. Съжалявам, Митов ми е симпатичен с интелигентността си, но как може да падне до нивото на комсомолчето Георг Георгиев?! А е бил външен  министър на България, работи в американска фондация! В едно е прав българският народ: „Никога не е късно да станеш за резил“. Но е и резил на всички българи, защото ние продължаваме да им даваме шанс да се надяват, че могат да спечелят избори и да ни управляват още 4 години. Това е шамар срещу всички нас.

-    Позовавайки се на едно ваше ценно качество да не спестявате истините за партии и личности, ще Ви помоля да поговорим за листите и подбора им, като първо започнем с най-енигматичната и затворена за общественото внимание партия - ДПС. Външна или вътрешна е намесата за това Делян Пеевски да отпадне от листите и виждате ли тук трик за подготвяно бъдещо съвместно управление с ГЕРБ и „пречистеното" ДПС?

-    Нека поразсъждаваме. Всички станахме свидетели през последните месеци какво славославяне беше на Делян Пеевски. Той беше най-големия законотворец, най-щедрият дарител, най-добрият патриот, даже Борисов каза, че станал доста симпатичен, защото отслабнал до 90 кг. Не знам откъде Бойко Борисов има тази информация, като не се среща с него? Можем да предположим следното развитие на нещата пет дена след изборите. Представете си, че Борисов и партията му успеят да вкарат 85 депутата в следващото Народно събрание. Той ще излезе, ще гледа сериозно, ще каже, че е отговорен политик и че е човек, който отчита волята на народа и я уважава, че той е политик, който не може да остави държавата в състоянието, в което се намира заради пандемията и икономическата криза и затова ще рискува, като ще даде 7 дена на партиите да помислят - дали биха подкрепили правителство с мандата на ГЕРБ, като ще се оправдае с това, че няма да прави никакви преговори с никога. Просто ще чака. Ако някоя от патриотичните патерици на ГЕРБ е влязла в парламента, веднага ще кажат, че те са отговорни, че времето сега е такова и трябва да подкрепят партията на Борисов. Но много вероятно е и при това положение да няма необходимото мнозинство, което да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ. И тогава ще се появи един господин от ДПС, който ще  въплъщава в себе си "образите на Левски, Ботев и Бенковски“ и с апломб ще заяви, че ДПС е национално отговорна партия, че е скъсала с Делян Пеевски и пеевщината, че е обновила листите си, че е едниствената партия, която има програма за развитието на страната по зелената сделка и електронното управление и т.н. Ще каже, че те се жертват в името на гражданите да подкрепят с Борисов едно правителство на малцинството. Но това може да се случи, ако хората не гласуват разочаровани, уплашени и демотивирани от всичко. И затова казвам: камъни да падат от небето, аз ще отида до урните и призовавам хората да го направят! Да намерят причината, заради която трябва да гласуват. Тези избори не са избори на комунисти срещу антикомунисти. Те са нещо много същностно за демокрацията, за едно почтено управление на почтените хора. И тази кауза заслужава малката саможертва, която трябва да направи всеки-да отиде да гласува.

-    Антикампания ли прави Слави Трифонов и дали това е начин да присвои протестния и конформистки вот, който после да изтъргува подобаващо?

-    Слави Трифонов и Бойко Борисов са две страни на едно и също нещо. Истината за същността на Слави се видя по време на интервюто му с премиера, когато се страхуваше да му зададе по-остри въпроси. Слави не може да е морален коректив на нацията, защото политиката не е шоу и не трябва да се прави от комерсиални хора. Не може цяло лято да викаш  “Мутри вън!“, а после да си готов да се съюзиш с тях. Нека хората видят татуираните му ръце и решат - може ли този човек да бъде моралния им стожер?
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.