Коалиционният съвет между ГЕРБ и Обединени Патриоти приключи с консенсус. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев след два часа и половина обсъждане на мерките в Министерски съвет, които ще се вземат от правителството относно противоепидемичната и икономическата обстановка.

ГЕРБ смята, че сектор "Туризъм" трябва да бъде подкрепен, но но не знаят как, затова ще се разиграят различни хипотези идните дни. Това на практика каза вицепремиерът Томислав Дончев. Всичко зависило от това, кога ще започне сезонът - юни, юли или август.

На журналистически въпрос, дали ще бъде уважено искането на хотелиери и ресторантьори да бъде намалено ДДС в този сектор, Дончев отговори, че в коалиционното споразумение между управляващите партии е заложено нито да има увеличаване на данъци, нито намаляване.
А преди месец финансовият министър Владислав Горанов заяви в отговор на подобен въпрос, че ДДС се плаща от клиентите, потребителите, а не от фирмите. 

Валери Симеонов от обяви, че ще се издават ваучери за почивка на всички български семейства, само ако нямат задължения и са платили социалните си осигуровки. Все още не е решено на каква стойност да са те, но в началото на сезона ще се предоставят на туристически агенции и туроператори. Такива ваучери ще има и за учениците за екскурзии и зелени училища.

Новите решения: 

1. Чадърите и шезлонгите да са безплатни, като това ще се поема от държавата;

2. Разстояние между масите в откритите части на заведенията - тераси и градини, ще бъде 1.5 м;

3. Строителството по морето да бъде удължено до 15 юни, като се дава право на местните общински съвети да го удължават още със свои заповеди

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.