Докладът на Държавния департамент на САЩ за състоянието на България е следствие на дипломатическа дейност, така че е достоверен.

Общата оценка на Департамента е, че у нас ситуацията е отчайваща във връзка с борбата с престъпността, във връзка със спазването на човешките права и във връзка със свободната преса. Това заяви пред Фрогнюз журналистът Владо Береану.

В доклада се казва, че България е корумпирана страна, където организираната престъпност се е сляла с управляващите. Съдебната система е без доверие сред населението. Констатира се също, че у нас почти няма свобода на словото. Всичко това показва какво е отношението на американското правителство към нас, а именно че в страната ни ситуацията е безнадеждна.

Опитите на Борисов за среща с Тръмп заради доклада няма да се увенчаят с успех. Съмненията на САЩ остават. За разликата от ЕС ходовете ни за съглашателство замазват нещата. След задействането на прокуратурата на ЕС нещата рязко ще се променят, тъй като в американския доклад се казва, че антикорупционната комисия не работи.

В голяма част от медиите много оскъдно се отрази този доклад. За сметка на това доста пространно се показват реакциите на нашите управляващи, които, разбира се, отричат американските констатации. Това е поредното доказателство, че нашите медии са контролирани.  

Докладът ще се чете и от хора, които имат намерение да инвестират у нас. Той със сигурност ще ги откаже от бизнес начинанията им.

Относно избора на Главен прокурор на Европейския съюз, Береану пише във Фейсбук, че на 20 март ще започнат преговорите за неговото определяне между представителите на Европейския парламент и Съвета на Европа.

Европейския парламент влиза в преговорите с единствен кандидат - Лаура Кьовеши. От страна на Съвета на Европа преговарящите са представителите на Финландия, Португалия и Хърватска. Интересното е, че и трите страни са подкрепили Кьовеши за високият пост. Според наблюдатели преговорите ще приключат в рамките на един ден. Участниците в процедурата по избор на Главен прокурор на Европейския Съюз имат желание процедурата да приключи на сесията на Евро-парламента в периода 26-28.03, когато да се обяви победителя.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.