"В Народното събрание трябва да има хора с гръбнак. А не послушковци. Промяната е неизбежна.
Би било логично след няколко години президентът да подкрепи нова формация на почтените, която да върне доверието на хората в държавността."

Асен Бонджев е на 35 години, родом от Бургас. Израснал е в Унгария сред сплотено общество, балансиращо между ценностите на Източна и Западна Европа. Учил е в България, Германия и САЩ. Магистър по право. Три години е работил като помощник-нотариус. Владее английски, немски, руски и вече 10 години развива международна търговска дейност. Организатор е на антиправителствените протести в Бургас и е яростен противник на управлението на ГЕРБ.

- Г-н Бонджев, миналата година организирахте 140 протеста в Бургас и 15 на Летните Сараи на Доган. Защо влизате в политиката?

- Историческите протести от 2020 г. лишиха ГЕРБ от няколко стотин хиляди привърженика, 6 министри, подозирани в близки отношения с ДПС, както и делегитимираха Борисов пред света. Залогът за политическото, а защо не и физическото му оцеляване, бе прекалено голям и след като не успяхме да го отстраним чрез уличен натиск, продължавам битката на политическата арена.

Първото от няколкото различни предложения ми бе отправено през септември. Докато по време на Великите народни въстания на площада десетки хиляди се бунтувахме мирно, в кафенето срещу Президентството се правеше политика. Можеха да бъдат видяни политически лидери, собственици на медии, влиятелни общественици, социолози, бивши министри, чужди евродепутати. Мая Манолова бе разбрала, че организирам протестите в Бургас и ми предложи да се включва в "Изправи се". Предложението й ме изненада. Макар да следя обществения живот у нас активно от 2011 г., никога не съм имал политически амбиции. Отказах й с точно този аргумент.

След месец стана ясно, че протестите вървят към своя край. Съмишленици от протеста и дори Ваши колеги журналисти, симпатизиращи на последователността ми, намекваха, че е редно да направя следващата стъпка. Наблюдавахме действията на Отровното Трио. Те предложиха на Слави Трифонов, на "Демократична България" и на Мая Манолова да се съюзят. Само Мая Манолова се съгласи.

А когато през 2021 от президентската администрация ме поощриха да се включа в изборната надпревара, запазвайки идентичността си и залагайки на своите личностни качества, а не партийни идеологии, разбрах, че съм на прав път. Така се озовах в гражданската квота на „Изправи се! Мутри вън!“.

- Защо искате да станете народен представител?

- Със сигурност не ми е мечта. Нито фикс идея. Но след като съм се впуснал в надпреварата, се боря упорито. От 2011 г. говоря публично срещу управлението на Борисов. Знаете, че битката е за умовете на хората. Опитват се да ни втълпят, че сме незначителни и от нас нищо не зависи. Че всички са маскари, нямало оправия и всичко било решено. Изпитвам огромно удовлетворение, когато успея да мотивирам колебаещите се да излязат и да гласуват. Приятно изненадан съм от сериозната подкрепа, която получавам. В Народното събрание трябва да има хора с гръбнак. А не послушковци.

- А какви са приоритетите Ви?

- Водещ отрасъл в Бургаския регион е туризма и е много важно да бъде запазен 9% ДДС за сектора. Необходимо е държавно подпомагане на обектите с оборотни средства, за да имат възможност да започнат сезона и оцелеят. Бързо издаване на евтини електронни визи на гише. За съжаление жалките опити на Борисов за индулгенция от западните ни партньори, инсценирайки шпионски скандал, ще се отразят пагубно на туризма.

През 2013 г. с предлагането на Пеевски за председател на ДАНС стана ясно, че Доган се е самозабравил. Прекратяване на модела ГЕБР и ДПС – скритата коалиция, която ни управлява над 10 години – е първото необходимо условие за нормален стопански живот в България. Следват:

- Създаване на Комисия за ревизия на управлението на Бойко Борисов

- Борба с корупцията. Насочване на спестените милиарди за развитие на икономика, иновации, земеделие, здравеопазване, култура, армия, увеличаване на пенсиите

- Съдебна реформа - децентрализиране на прокуратурата, ограничаване правата на главния прокурор, премахване на прокурорската колегия от ВСС и специализираните съдилища

- Здравна реформа – преизчисляване клиничните пътеки, петкратно увеличение на практиките по профилактика и превенция

- Образователна реформа - премахване на делегираните бюджети при училищата

- Админиcтpативна реформа - въвеждане на eлeĸтpoннo yпpaвлeниe

- Ограничаване дейността на колекторите, бързите кредити и произвола на частните съдебни изпълнители

- Мораториум върху промишлената сеч

- Децентрализация на данъчните постъпления

- Безплатна детска градина и ясла за всяко дете

- Изчистване на избирателните списъци от „мъртви души“ чрез въвеждане на активна регистрация

- Как виждате бъдещето на България?

- Във времена на безпрецедентно обезличаване на култура, раса, етнос, пол е много важно да съхраним националната си идентичност, обичаи и семейни ценности. Това е и една от причините скоро да започна докторската си дисертация по история. Археологически открития през последните 20 години доказват, че приносът на предците ни е в основата на създаването на Европейската цивилизация. Най-старото обработено злато е открито край Варненския халколитен некропол. Това е неизчерпаем потенциал в сферата на културно-историческия туризъм, който носи огромни приходи. От години се правят големи частни инвестиции в тази сфера. Държавата трябва коренно да промени начина, по който се рекламира страната ни по света. Тези стъпки ще ни върнат лека-полека самоуважението. Без достойнство няма как да очакваме уважение.

Ролята на българите в чужбина ще бъде решаваща, също както е била по време на Възраждането – тогава сънародниците ни са се завърнали с капиталите си, натрупания опит и образование. Те могат да решат огромния ни демографски проблем. В момента, в който умишлено създаваните им през годините пречки за гласуване бъдат отстранени, влиянието на ГЕРБ и ДПС допълнително ще отслабне.

Според Радой Ралин - „Когато отвратените си отидат, остават отвратителните“. И аз съм отвратен. Но избрах да се боря с отвратителните. Промяната е неизбежна. Няма да се случи веднага, а на следващите избори, които ще са след няколко месеца. Това ще е за добро. Нека паднат още маски. Залезът на ГЕРБ е близо. Борисов ще се оттегли в Банкя и ще стане почетен председател на ГЕРБ. Би било логично след няколко години президентът да подкрепи нова формация на почтените, която да върне доверието на хората в държавността. Най-важното сега е да изключим телевизорите с психотронното им оръдие НОЩ и да гласуваме. Всеки, който не гласува, подкрепя ГЕРБ и ДПС.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.