Предстоят арести, съдебни дела и разбиване на "Модела КОЙ" в България

Докато премиерът на България Бойко Борисов се обяснява пред шофьор качен в трактор - има или няма къща в Барселона и как с кака му, майка му и татко му деляли една стая, в Брюксел се проведе среща на високо ниво при закрити врати, за която от медиите в България е информиран единствено сайтът Liberta.bg.

Срещата е била поискана от лица на високи ръководни постове в Испания, имало е представители на държави от ЕС, както и от Европол, а поставената тема на разговор - "Барселонагейт", прането на пари и запознаване на европейските служби и държави с българския случай и испанското разследване, водещо към премиера на България Бойко Борисов. Акцентирано е било, че това не е изолиран кейс (case, cosa), но със сигналите и материалите по него е бил запознат още действащият тогава главен прокурор на България Сотир Цацaров, който не е предприел никакви действия.

Междувременно, разследването на каталунската полиция и антикорупционна прокуратура на Испания, за което писа първи вестник El Periodico, е предизвикало отварянето на масиви от файлове с други сигнали, писма, жалби, петиции, отправени към властите на над 4 държави, имащи връзка с министър-председателя Бойко Борисов и с неговото управление. Проверката по случая с пране на пари в Барселона вече не е работа само на барселонската прокуратура и служби, а с нея са ангажирани над четири държави със своите възможности и капацитет за разследване, в сътрудничество с испанците, включително и САЩ, относно офшорните фирми зад океана на свързани с Борисов лица

Паралелно с разследването "Барселонагейт", прокуратурата на Чехия и прокуратурата на България разследват почетния председател на ДПС Ахмед Доган за сделката с ТЕЦ "Варна" по сигнал от Прага.
В САЩ също има разследване в заключителен стадий, което касае Делян Пеевски, Сотир Цацаров, Цеко Минев и др. бивши и настоящи политици, магистрати, длъжностни лица и олигарси.

Като воденичен камък на врата на депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски все повече започват да тежат аферите с "Булгартабак", КТБ, "Виваком", "Lafka"... и много скоро медийната му империя може да се окаже на свободния пазар, където без монопол и в конкурентна среда да бъде заличена.

Liberta.bg научи още, че въпреки все още несформирания екип на главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши, от днес тя е започнала работа по "Барселонагейт" и вероятно това ще бъде първият й казус с повдигане на обвинения за финансови престъпления и източване на еврофондове чрез подставени лица, свързани с властимащи в България.

Главният прокурор на Република България Иван Гешев е изправен пред тежката и трудна задача - дали да застане на страната на народа си и да започне зачеркването на имена от "списъка" - който включва бивши и настоящи политици, министри и др. официални лица и олигарси, или да покровителства българската овластена мафия като предшественика си.
Решение, от което зависи дали ще завърши пълния си 7-годишен мандат.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.