Мая Манолова призовава гражданите: "Не плащай!". Кампания вече дава положителен резултат в полза на ужилените потребители на Топлофикация-София, които са получили изравнителни сметки за юли, в края на август, с начислени отгоре 11% ДДС. А някои от тях вече са започнали да изплащат завишената ставка. Не е изключено да се окаже, че проблемът не е концентриран само в София, а да е съотносим на национално ниво с надписани сметки за гражданите от всички топлофикационни дружества. 
С кампнията "Не плащай" от "Изправи се, България" ще настояват държавата да поеме увеличението в сметките на хората - не само към Топлофикациите, а и към всички електроразпределителни и ВиК-дружества. Официално инициативата, която започна, стартира след 2 октомври в цялата страна, когато вече ще е конституиран парламентът и държавата няма да има основание за оправдания - че не може да подкрепи хората в кризата без действащо народно събрание, което трябва да пристъпи към законодателни промени, включително и в Закона за бюджета.

Вече седмица "Изправи се, България" с лидер Мая Манолова алармират за проблемите, които Топлофикация-София създава на своите потрбители и с които ощетява семейните им бюджети. И алармират: "Не плащай!". Съмненията, че дружеството е надуло сметките на столичани, се оказват основателни. 

"Кампанията, която вчера заявихме пред Министерството на енергетиката „Не плащай“, че предприемаме, вече дава резултат. Снощи НАП съобщи, че Топлофикация-София наистина неправилно е начислила в изравнителните ни сметки ДДС от 20%, а не от 9 %, съгласно закона. Затова призоваваме хората да не плащат изпратените им надути изравнителните сметки, докато Топлофикация-София не изпрати нови фактури с правилно начисленото ДДС" - заяви Мая Манолова.

Това се случва, след като от "Изправи се, България" направиха акция пред Топлофикация-София, която даде повод Омбудсмана на България да сезира Министерство на финансите по казуса. В сряда пред сградата на Топлофикация-София Мая Маолова показа няколко изравнителни сметки и подчерта, че "всички са умишлено написани абсолютно неразбираемо за потребителите, като судоку, което има единствено за цел да бъдат ограбвани хората. И пак имат начислена сградна инсталация над 50-60%, т.е. гражданите са принудени да плащат, а същевременно стоят на студено". В огговор на националния граждански посредник, от Министерство на финансите заявяват:

"МФ коментира, че в случаите, когато съответното топлофикационно дружество е начислило за сумите, дължими по изравнителната сметка данък върху добавената стойност, като е приложена ставка на данъка от 20 на сто, приложение следва намери разпоредбата на чл. 116, ал. 6 от ЗДДС, като издадените фактури бъдат анулирани и бъдат издадени нови. С оглед извънредно големия брой фактури, за които би се наложила корекция, министърът на финансите посочва, че дори ако корекцията на фактурирания данък се извърши с издаване на кредитно известие, същата следва да се приеме като допустима, както е прието в становище на зам.- изпълнителния директор на НАП в писмо изх. № 20-00-100/29.06.2020 г.
В случаите, когато при отчитането на реалното потребление на топлинна енергия 11-те равни месечни вноски за доставките на топлина енергия или месечните вноски за доставките на топлина енергия, определени по прогнозна консумация за сградата, чиито данъчни събития са възникнали до 09.07.2022 г. и за които е приложена ставка на данъка от 20 на сто, превишават реалното потребление на топлинна енергия, следва да бъде извършена корекция в намаление на данъчната основа на тези доставки чрез издаване на кредитно известие на основание чл. 115, ал. 3 от ЗДДС. В тези случаи, включително и когато задължението за корекция възниква на и след 09.07.2022 г. се намалява и начисленият данък върху добавената стойност, като данъчната ставка е ставката, приложена към датата на доставките, чиито данъчни събития са възникнали до 09.07.2022 г. – 20 на сто".

"Срокът за плащането на плащането на сметките е чак до 14 септември, така че има достатъчно време дружеството да изпрати на потребителите нови фактури за изравнителните сметки с 9% ДДС, които те да заплатят в срок" - пояснява лидерът на "Изправи се, България" Мая Манолова.

От "Израви се, България" призовавт НАП да си влезе в задължението и да започне извънредни проверки във всички топлофикационни дружества в страната, а не само в София и да установи дали и те са не изпратили сметки с 20% ДДС. Освен това да установи кой е отговорен за скъпо струващата на хората грешка, като наложи и съответните санкции на виновните длъжностни лица.

От политическата формация на Мая Манолова очакват Столична община и кметът Фандъкова да предприемат незабавни действия, като виновните длъжностни лица да поемат отговорност за неспазването на Закона за ДДС и създадения пореден хаос.  

"Крайно време е институциите да започнат да си вършат работата в интерес на хората, както изискват законите", категорични са от "Изправи се, България" и апелират към гражданите: "Не плащай".

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.