"БГ мрежа" и "Съединение" са част от гражданските организации, които се обединиха в подкрепа на позициите на президента Румен Радев за приоритетите във вътрешната и външна политика на страната. Организации ще предложат обща декларация за участие в политическия живот на страната през юни.

Според Румяна Ченалова мирът не може да се постигне с оръжие. България няма място в този военен конфликт и подкрепяме президента в тезата му, че това ще доведе до смърт, унищожение и икономически срив, посочи тя. Юристката настоя правителството да застане зад националните интереси и да вземе мерки, защото България е изправена пред тежка икономическа и енергийна криза. Тя атакува кабинета, че не изпълнил нито едно от обещанията си.

„Време е за обединение на граждански и неправителствени организации, за реалното им участие в управлението на държавата. Настояваме да бъде чуто мнението на обикновените граждани по кризите на деня“, каза Ченалова.

Председателят на "Съединение" Димитър Петров обяви, че новото гражданско обединение от неправителствени организации и граждански движения ще се събере през юни, когато ще бъде подписана обща декларация за участие в политическия живот в България.

"Крайно време е да се промени политическият модел. Гражданският ни проект ще стане политически с хоризонтална структура и няма да има лидер“, добави той.

Организациите са изготвили позиция до президента, Министерския съвет и Народното събрание, в  която изразяват мнението си по най-наболелите въпроси пред страната в момента. 

"Ние никога не сме бил в коловозите на властта, ние сме гласували с надежда, доверявали сме се напразно, преглъщахме разочарованието и болката от всяко антибългарско управление през годините от началото на промяната досега. Днес решихме да кажем „стига“, защото виждаме и разбираме проблемите на българския народ и смятаме, че трябва да бъде сложен край на сгрешеното политическо представителство във властта", заяви Ченалова.

По думите й милиони българи имат нуждата и правото техният глас не само да бъде чут, но и да има своята законодателно уредена тежест и значение при решаване на проблемите в страната.

На пресконференцията в БТА от неправителствените организации се обявиха против войната и заявиха, че България няма място в този конфликт. България е фронтова зона, а нашето правителство не иска да види и да чуе това. Правителството е готово да изпрати оръжия, които в момента са на въоръжение - т.нар военно-техническа помощ за Украйна, сякаш не стига увеличаването в пъти на търговията с военна продукция от началото на войната, посочи Ченалова. Тя добави, че така България ще се превърне в слаба държава, без армия, без въоръжение и без икономика. От организациите отбелязаха също, че в момента се изпращат оръжия към Украйна, вместо да се търси спиране на войната по пътя на дипломацията.

Румяна Ченалова каза още, че решенията на правителството относно спирането на доставките на природен газ ще ни доведат до тежка икономическа криза. „Ние не желаем да плащаме газ на Русия, защото тази газ е руска, но в същото време сме готови да плащаме 50 процента над цената, която можем да платим, защото така ни се казва и защото трябва да заемем позиция против Русия“, коментира Ченалова.

Христо Дунчев от „Партия на Зелените“ също осъди даването на оръжие на Украйна. Кризата, която ще ни сполети по време на тази война и след нея, ще е много трудна за България, каза Дунчев и посочи, че страната ни трябва да се ориентира в националните си интереси и да започне да ги следва. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.