Държавата може да се развива, но с това темпо и s тези квази-мерки, дори днешните бебета ще са старци, които няма да видят една развита, богата, подредена, чиста и сигурна държава, изтъква анализаторът

- Какво ни показа първият истински предизборен дебат, д-р Методиев? За пръв път кръстосаха саби водачи на листи – Мария Габриел от ГЕРБ и Елена Йончева от БСП.

- Показа ни няколко неща. На първо място и двамата кандидати имат проевропейска политическа визия, без залитания, без крайности в днешната летлива паневропейска политическа среда. На второ място, успяха да се откроят различията между двете. Това, което ми направи впечатление, е разломът относно оценките за състоянието на днешна България. Габриел акцентира върху успехите, а Йончева върху неуспехите. Първата се отбраняваше, а втората атакуваше. Това са първите, груби впечатления от дебата.

- Каква визия за Европа, каква мечта за бъдещето на Общността, част от която сме и ние, ни показаха двете кандидатки за Европейския парламент?

- Нямаше как да ни покажат визия за развитие на Европейския съюз, защото дебатът се концентрира около вътрешни теми. Така е и редно. Никой не отрича, че България е най-изостаналата страна в ЕС. Това беше отправната точка. За Габриел нещата ще се оправят, изкривяванията ще се коригират, докато Йончева искаше радикална промяна по отношение на харчене на евросредства, корупция, злоупотреби с власт.

- Дебатите са състезание, коя от двете претендентки за доверието на избирателя спечели?

- Струва ми се, че Йончева бе по-убедителна откъм директно говорене, сграбчване на проблемите и на нейна страна застанаха статистиките и докладите на европейските институции, Световната банка, Трансперънси интернешънъл. Габриел стоеше по-експертно, по-институционално. Държа се по-добре от очакваното и се опита да разчупи брюкселския калъп. Но избиратели се печелят с директно говорене, с назоваване на нещата с истинските им имена, с бичуване на проблемите, а сегашните управляващи вече не могат да си го позволят, което ги спъва в подобни формати.

- Кой добави избиратели - Йончева или Габриел? И откъде – от периферията на своята партия, от редиците на колебаещите се? Или може би някоя от тях успя да убеди потенциалния избирател да смени лагера си?

- Това ще е ясно на 26 май вечерта. Притесняват ме т.нар. „гъбари“, които могат да потопят изборите. Корупцията е универсална тема, тя няма ляв, десен или космически вектор. Това е проблем номер 1 на България в момента. Йончева се позиционира много добре за този разговор още от края на 2017 година – това е нейният момент. Габриел е силно зависима от партията и нейната кондиция. За периферия вече е много трудно да се говори предвид положението на кръгова отбрана и перманентен вътрешен острел в което се намира формацията й.

- Двете ни представиха съвсем различен разказ за България - Габриел твърдеше, че държавата се развива, Йончева - че е затънала в корупция. Зрителят на кое вярва?

- Всеки зрител е една автономна социологическа агенция, която денонощно мери по доходите си, по сигурността за себе и близките си, по училището на децата, по дупките на улицата, по перспективите пред обществото, по здравната система, по стигащото до него за мрачно богати политици и магистрати и т.н. Държавата може да се развива, но с това темпо и тези квази-мерки, дори днешните бебета ще са старци, които няма да видят една развита, богата, подредена, чиста и сигурна държава. Времето за радикални и непопулярни мерки, за дълбоки промени, за скок напред, изглежда идва.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.