МВР не откри полицейско насилие срещу бития Димитър Кенаров. Проверката за побоя над журналиста констатира единствено "нарушение в работа с документ".

Министерството на вътрешните работи не откри упражнено полицейско насилие срещу журналиста на свободна практика Димитър Кенаров, който беше пребит, докато отразяваше масовия антиправителствен протест на 2 септември под наслов "Велико народно въстание". Часове след побоя пострадалият свидетелства, че няколко служители на реда са му нанесли удари, а тежките му травми личаха и през следващите дни. Не така смята обаче МВР, което напълно оправдава униформените, пише "Сега".

Това става ясно от отговори на Столична дирекция на вътрешните работи, които "Сега" получи след запитване по Закона за достъп до обществена информация. Оказва се, че проверката по случая е приключила тихомълком още на 3 декември. "Комисията по категоричен начин е установила, че няма данни, които да потвърждават и да дават основание за изразената загриженост относно предполагаема атака на българската полиция", казват от СДВР. Без обяснение е оставен фактът, че раните на Димитър Кенаров са видими и е явно, че са получени от побой.

Проверката е установила единствено, че служител на реда е извършил "административно нарушение във връзка с работа с документи", заради което ще получи "съответното наказание". От Столична полиция обаче не уточняват в какво се изразява въпросното нарушение, нито пък каква ще бъде конкретната санкция. Вероятно става дума за това, че журналистът Димитър Кенаров е задържан с белезници, без дори да е издадена заповед. Това констатира Софийският районен съд, след като пострадалият обжалва ареста си. Жалбата обаче беше отхвърлена именно защото няма официално издаден документ.

Още по темата: Мутрата изпрати мутрите си и провокатори - да окървавят, омаскарят и потушат протеста

"Излиза така, че случаите, при които имаме издадена заповед, т.е. поне формално е налице спазване на закона, са подсъдни на районния съд и същият ще се произнесе незабавно. Когато обаче имаме очевидна незаконност, тъй като дори не е издадена заповед, задържаният следва да търси защита по общия ред и производството може да продължи с години. Това е много опасно и излиза, че МВР може да те държи пет часа на площада, след което да те натовари в камионетка с още множество хора, да те закара в районното управление, да те държи още малко там и излизайки на свобода, ти да нямаш право на достъп до производство, в което задържането да бъде обявено незабавно за незаконно", обясни адвокат Стоян Мадин пред "Дневник".

Случаят с пребития от полицаи журналист стигна дори до Европейския парламент. Всъщност МВР беше принудено да признае, че извършва проверка едва когато евродепутати изпратиха въпроси до вътрешния министър за побоя над Димитър Кенаров. Още преди да приключи вътрешното разследване обаче главният секретар на МВР Ивайло Иванов побърза да обяви пред "Сега", че "няма бит журналист".

С липсата на наказания за полицейското насилие срещу Кенаров МВР за пореден път доказа, че прикрива насилниците сред служителите на реда. Това се видя още след бруталните действия на униформените в първия ден на антиправителствения протест на 10 юли. Тогава няколко мъже бяха приети по спешност в "Пирогов" с тежки наранявания, след като във вечерните часове бяха бити зад колоните на Министерския съвет.

Скандалът беше тотално заметен, след като стана ясно, че няма да има уволнени. Вместо това трима служители бяха смъмрени, а на ръководен кадър на специалните сили на полицията бе наложено "тежко дисциплинарно наказание". "Сега" опита да научи по Закона за достъп до обществена информация имената, длъжността, вида дисциплинарно наказание и конкретното нарушение на всеки от четиримата служители, но МВР отказа информацията. Държавното обвинение пък до този момент държи на трупчета проверката по случая. Въпреки че материалите са докладвани на Софийската районна прокуратура, вече половин година се мълчи по темата.

"В Мутро-ленд полицията не бие. Бият мутрите, маскирани като "полицаи". - пише карикатуристът Христо Комарницки.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.