Външно министерство дни наред мълчи за разрастващия се корупционен скандал в Северна Македония, в който бе извадена на светло и българска връзка. Единственото, което измъдриха от ведомството на Екатерина Захариева бе, че “това е вътрешен проблем“ и затова не било редно да се намесваме.

Повече от странна е такава позицията, при положение, че „българската следа“ е факт, за нея се пише и коментира там, в Италия, а вече и у нас. 

Първо, защото Орце Камчев е бил предложен от София за генерален консул на България в Северна Македония, а Скопие е отхвърлило предложението. Екатерина Захариева не намира за необходимо да уведоми обществеността кой го е предложил и за какви заслуги?

Второ, няма обяснение и за това кой е дал българско гражданство и паспорт на Орце Камчев, въпреки че именно той е организирал не една антибългарска кампания в медиите.

В Северна Македония наблюдатели на свой ред коментираха, че е възможно хора от българските тайни служби да са замесени в скандални ситуации там. Според запознати връзката на Камчев с политици и олигарси в България е направена чрез Миялков, а той - чрез представител на голяма западна фирма с влияние в региона.
Тези неща стават известни след задържанията по операция „Империя“ през ноември м.г. Репликата „Българите да не се месят“ в този случай вероятно означава, че няма нужда от помощ от София, защото Камчев и компания ще се оправят сами с батака, в който са попаднали, разкрива Фрог нюз.

Логичен е и въпросът, кой закриля Камчев в България, та той успява да върти голям бизнес тук и да придобива имоти.

______________________________________________

Главно действащо лице в мафиотската история е Йордан Камчев – Орце, който бе замесен като човек, предаващ 1,5 млн евро на свои близки познати, за подкуп за шефката на Специализираната прокуратура Катица Янева. Орце, както вече стана ясно, е близък с влиятелни български политици и олигарси. Репликата, която изтече от единия запис, публикуван в италианското издание LAverita.com: "Българите да не се месят", предизвика не само интерес, но и смут в някои среди в София. Тя може да бъде разтълкувана по различни начини, но който и да е от тях едва ли ще е приятен за българските власти.

Камчев е бил много близък с предишния македонски премиер Никола Груевски и със Сашо Миялков – шеф на тайните служби – близо 10 години. Официалният бизнес на Орце е веригата магазини Т-маркет, Стопанска банка Битоля и др. Прокуратурата го обвинява за контрабанда, пране на пари, укриване на доходи и пр.

Когато на власт идва Зоран Заев, Камчев изпада в немилост. След като е задържан, Камчев е пребит в ареста. Високопоставени източници в Северна Македония твърдят, че по повод инцидента, от София е имало обаждане до Заев с цел застъпничество за милионера.

Опозицията в Северна Македония настоява Зоран Заев да подаде оставка заради корупционния скандал „Рекет“. Той обаче се защитава с аргумента, че неговото правителство е започнало разкриването на мафиотските връзки и мрежи. Освен това Заев се ползва с подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.