Словашки бизнесмен е обвинен, че е поръчал убийството на разследващия журналист Ян Куциак. От словашката прокуратура не съобщиха пълното име на бизнесмена, но според  словашките медии става дума за бизнесмена Мариан Кочнер, който в момента е в затвора по друго обвинение. По данни на прокуратурата поръчителят е платил не по-малко от 70 хиляди евро.

След убийството на журналиста Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова, които бяха намерени застреляни в края на февруари м.г., през есента бяха задържани и обвинени прекият извършител Томаш Сабо, шофьорът Мирослав Марчек, възложителката Алена Зузова и посредникът Золтан Андрушко.

Куцияк разнищваше съмнителни сделки на предприемачи, сочени в медиите като близки до партията на тогавашния премиер Роберт Фицо „Смер – социална демокрация“. В недовършена статия журналистът е написал между другото и за действие на италиански бизнесмени в Източна Словакия, които пресата свързва с мафията, както и за връзките на един от тях с близки сътрудници на Фицо.

Мариан Кочнер фигурира в няколко многозначителни случая, следени от убития Куцияк. Според словашките медии от началото на 2017 г. Куцияк е написал почти 50 статии, в 25 от които се говори за Кочнер. За бизнесмена е работила посочената като поръчителка на убийството Алена Зузова, но Кочнер отрича това, както и твърдението, че е кум на дъщеря й.

За Кочнер започва да се говори усилено през 2005 г., когато името му изскача в списъка на предполагаеми членове на ъндърграунда, следени от полицията. През юни 2017 г. той създава сайта Na pranýři („На позорния стълб“), където напада журналисти и се рови в личния им живот. Сайтът съществува съвсем за кратко.

„Ще започна да се интересувам, господин Куцияк, от майка ви, баща ви, братята и сестрите ви, от всички ще започна да се интересувам. И ще публикувам всичко, което намеря за вас. Господин Куцияк, ще бъдете първият“, казал според словашките медии Кочнер, когато се обадил на журналиста в началото на септември 2017 г. Куцияк подал оплакване, но полицията не реагирала с обяснението, че това не било нито престъпно деяние, нито дори хулиганство. Куцияк написал в социалните мрежи, че 44 дни след оплакването случаят не е бил възложен на конкретен раследващ и че полицията дори не искала да го изслуша. Действията на словашката полиция бяха порицани от Европейския център за свобода на печата.

Заплахите дошли по повод написаното от Куцияк, че Кочнер е обвинен в нарушаване на задължения при управление на имот и вероятно поради това се освобождава от имота. Предприемачът продал жилище в луксозния комплекс „Бонапарт“ над Братислава. Там имал жилище и премиерът Фицо, който подаде оставка след убийството на Куцяк.

Кочнер е в строго охраняван затвор в град Леополдов от края на юни миналата година, осъден заедно Павол Руско - бивш директор на частната телевизия „Маркиза“ и бивш министър на икономиката. Двамата са обвинени в подправяне на фактури на стойност около 69 млн. евро. През 1998 г., точно преди парламентарните избори, Кочнер иска от Руско да му прехвърли 51% от акциите на телевизията и го изгонва оттам. След протести на редактори и работещи в „Маркиза“ спорът приключва едва през 2000 г., когато охранителната фирма „Гаматекс“, собственост на Кочнер, купува „Маркиза“. Скандалният предприемач влиза и в полезрението на малтийските служби, които съобщават на Словакия за необичайни негови парични преводи през 2011 г. И това далеч не е всичко, с което милионерът е прочут в публичното пространство.

Ян Куцияк разкрива немалко подозрителни сделки на Кочнер, свързани с укриване на доходи. Едно от последните му разследвания е във връзка със спекулации в планинския курорт Доновали близо до Банска Бистрица и сделки с жилища в комплекса Five Star Residence в Братислава, за които бизнесменът не е платил дължимите данъци.

Според словашките медии Мариан Кочнер е завършил журналистика в университета „Ян Коменски“ в Братислава, където е бил състудент с Павол Руско. Три години работил в словашката телевизия, през 2006 г. се кандидатирал за кмет на Братислава и се класирал на трето място по резултати. 

Славянка Мундрова-Неделчева

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.