От днес стартира програмата за „Възстановяване“ в подкрепа на бизнеса чрез гаранции от Фонда на фондовете. Малки и средни бизнеси вземат кредити до 7 години, като първите 12 месеца са гратисен период. Старта на програмата обявиха служебните министри на финансите и на икономиката Асен Василев и Кирил Петков.

Целта на програмата е да улесни достъпа на бизнеса до кредити за възстановяване дейността след постепенното отпадане на мерките срещу разпространение на коронавируса. Дава се възможност на фирмите, които са дееспособни, но вече са използвали голяма част от обезпеченията си по време на кризата, да вземат кредити или за инвестиция, или за оборотни средства и да продължат да се развиват.

„С 5 банки вече договорите са подписани, което означава, че от днес, а някои до седмица, малките и средни бизнеси могат да вземат своите кредити за възстановяване. Кредитите са до 7 години, като първите 12 месеца има възможност за гратисен период“, обясни Петков. Той е уверен, че всички малки и средни бизнеси ще могат да се възползват от програмата.

Министър Асен Василев увери, че с тази програма се мобилизира 2.5 млрд. капитал, който да стигне до бизнеса. Той уточни, че Фондът на фондовете обезпечава 80%, останалият ресурс е от банката. Лихвите ще са нормални пазарни, а не преференциални. Цялата полза от гаранцията е, че няма обезпечение.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.