ЛИНА“ инсталира нов апарат за хемокултури в микробиологичната си лаборатория, с който доказването на микроорганизми в кръвта е по-бързо. Инфекциите на кръвта са свързани с висока заболеваемост и смъртност, като забавянето на диагнозата и неподходящата антимикробна терапия са основни предпоставки за техния неблагоприятен изход.

„Поради тези причини, през последните десетилетия се търсят начини за автоматизиране на процеса, с цел ускоряване на диагнозата и подобряване на качеството. Медицинска лабораторияЛИНА“, подобно на лабораториите в университетските болници в България, внедри съвременен апарат за хемокултури от ново поколение“, обясни специалистът по микробиология доц. д-р Сашка Михайлова, д.м. Тя и колегите ѝ вече работят със системата DL-Biotech 32 и имат добър опит с нея.

Изследването с този модерен медицински апарат е златен стандарт като средство на първи избор за диагноза на инфекциите на кръвта. Прави се тест, предназначен да установи наличие на микроорганизми (бактерии или гъбички) в кръвта. За целта се взема кръвна проба, поставя се в хранителна среда и се инкубира за определен период от време. При наличие на микробен растеж, диагностичният процес продължава с идентификация на бактериите или гъбичките и изпитване на чувствителността им към различни антимикробни средства, с цел правилно лечение на инфекцията. Хемокултурата е сред най-значимите видове проби, които микробиологичната лаборатория обработва. При стандартната мануална работа са необходими 8 дни за окончателен отрицателен резултат и обикновено 2-3 дни за установяване на микробен растеж.

Автоматизираната система скъсява срока за получаване на окончателен резултат в случай, че е негативен, от 8 на 5 дни.
А също така:

- Скъсява се срокът за установяване на микробен растеж. До 90% от позитивните хемокултури дават индикация за микробен растеж в рамките на 24 часа, а до 99% – до 48 часа.

- Редуцира се броят на фалшиво-отрицателните хемокултури, свързан с предшестваща антимикробна терапия на пациента. Този ефект се постига чрез включване в бутилките за хемокултури на специални смоли, които неутрализират антибиотиците.

- Редуцира се рискът за замърсяване поради намаления брой мануални дейности с бутилката и нейното съдържимо.

- Изисква се по-малък обем кръв при новородени и кърмачета.

- Съществува възможност за проследяване в реално време на микробен растеж и в други първично стерилни течности: ликвор, плеврален пунктат, асцитна течност и т.н.

- Непрекъснато мониториране на хемокултурите. На всеки инфекция на кръвта10 минути апаратът проверява за наличие на микробен растеж и отчита продължителността на култивиране. Така винаги е ясен статусът на дадена бутилка: положителна, отрицателна, в период на инкубация, със завършена инкубация.

- Подобрена безопасност при работа с бутилките. Конвенционалните бутилки са изработени от стълко (чупливо), а при автоматизираните системи се предлага алтернатива – от полимерни фибри (нечупливи).

Изследването за микроорганизми в кръвта (бактерии и гъбички)  се изисква винаги, когато се подозира инфекция на кръвта. Клиничните симптоми при пациент, които могат да доведат до съмнение за такова състояние, са: висока (над 38 °C) или ниска (под 36 °C) температура; шок, втрисане; тежки локални инфекции (менингит, ендокардит, пневмония, пиелонефрит и т.н.); необичайно ускорен сърдечен ритъм; ниско или високо кръвно налягане; увеличена дихателна честота.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.