„Късно снощи пристигнаха допълнителните бройки машини за гласуване, които бяха поръчани и съответно вече са доставени на българска територия“.

Това заяви министър-председателят Стефан Янев в началото на редовното заседание на кабинета. Премиерът подчерта, че правителството изпълни своя ангажимент съвместно с Централната избирателна комисия за осигуряването на пълния брой машини, необходим за провеждането на парламентарните избори след по-малко от 2 седмици.

Във вторник вечерта са доставени в страната допълните 1600 бройки от поръчаните машини. Те трябва да осигурят нормално протичане на изборния процес в по-големите избирателни секции.

В страната ще има машинно гласуване в 9401 секции като в 700 от тях трябва има и втора машина. За изборите на 11 юли в чужбина ще има 421 машини за гласуване в 273 секции.

Общият брой на хартиените бюлетини, които ще бъдат отпечатани за изборите, е 7.4 милиона. По закон дори за секциите, в които ще се гласува само с устройства, трябва да има резервни хартиени бюлетини, равни на броя избиратели по списък. Те ще се използват, ако машините в секцията се повредят непоправимо.

С последните промени в Изборния кодекс бе предвидено в секциите с над 300 избиратели в България и зад граница да се гласува само машинно. Бюлетини се използват при форсмажорни обстоятелства.

В неделя в Благоевград се проведоха първите големи избори с масово машинно гласуване. Те показаха, че вотът протича без проблеми, а участниците не са подали жалби за нарушения. Резултатите показаха, че машинното гласува свежда практически до нула невалидния вот, които с бюлетини достига до 5%., подчертава "Медиапул".

По повод траурната церемония по изпращане тленните останки на трагично загиналия майор Валентин Терзиев по време на изпълнение на професионалния му дълг, премиерът Стефан Янев изрази най-дълбоки съболезнования към семейството и близките на пилота и подчерта, че подвигът на съвременните герои трябва да се помни и почита.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.