Сигурността и здравето на нашите пътници са от първостепенно значение за нас. Заради зачестилите случаи на коронавирус в Италия, до 27 март "България Ер" отменя полетите си от/до Милано. Това съобщи на интернет страницата си националният авиопревозвач.

Всички пътници по анулираните полети могат да поискат пълно възстановяване на сумата за самолетните си билети, както и да променят датата си на пътуване без да плащат такса, се казва в съобщението.

Авиокомпанията отбелязва, че всички пътници по полетите ни до/от Милано в периода 29 март - 30 април 2020 също могат да получат пълно възстановяване на сумата за закупените самолетни билети или да сменят датата на пътуването си, без глоба, при наличие на свободни места.

Български превозвачи спряха камионите си с курсове за Италия, след като предприятия там бяха затворени, съобщи БНР.

В същото време автобусите от Милано са пълни, курсовете не са отменени, съобщиха от централната автогара в София.

Транспортните фирми нямат указание от Министерство на външните работи, но Министерството на транспорта е предупредило шофьорите да правят по-кратки почивки в Италия.

Водачът на автобус, пътуващ за Португалия, който има спирка в Милано, обясни пред БНР, че се поддържа връзка с външно министерство. "Ако имаме сигнал, ще прекратим извозването на пътници до Италия. Ще минаваме транзит, но до този момент нямаме инструкции", каза той.

Какви са предпазните мерки за идващите от Италия

От днес, 25 февруари, всеки, който се прибира и имаме данни, че е от Италия, му се препоръчва да се подложи на 14-дневна карантина. Ако вече има някакви признаци, той директно се поставя под медицинско наблюдение. Това каза по БНТ главният държавен здравен инспектор и зам.-шеф на Националния кризисен щаб срещу коронавируса доц. Ангел Кунчев.

Специализирани екипи ще бъдат разположени и на сухоземните граници, които до доставяне на термокамерите ще работят с безконтактни термометри.

Към момента у нас има достатъчно защитните облекла, маски и тестовете за коронавирус. Всичко е осигурено за екипите, увери доц. Кунчев.

По думите му желанието на хората да се изследват без причина затруднява системата, струва пари и отнема ресурси.

Консулът в Милано: Отложете пътуванията

Генералният консул на България в Милано Таня Димитрова препоръча на българските граждани да отложат пътуванията си, да не се минава през летища.

Българските граждани звънят постоянно на телефоните. Тези, които искат да се прибират, вече са си купили билети. По-голямата част от билетите за днешните полети към България са изкупени, каза по БНТ Димитрова.

От Националната агенция за гражданска авиация на Италия вчера е постъпила информация, че полетите от и за летище Бергамо (недалеч от Милано) ще бъдат преустановени поради стачка на наземните работници. За радост стачката е била отменена и полети ще има. Летището работи. Има призив всички транспортни работници да не стачкуват поне до края на месец март, отбеляза генералният консул.

15 хиляди са българите в засегнатите райони и малко над 300 в окупираната (под карантина) зона, която не може да се напуска, каза още Димитрова.

Какви са настроенията на българите в Милано

Ситуацията в Милано е напрегната, каза по БНР Радослава Недялкова от Асоциацията за българска култура в Милано.

"Хората са разтревожени определено. Разбира се, това е една ситуация, която поставя всеки преди изпитание", отбеляза Недялкова.

Част от сънародниците ни са решили да се приберат.

"Мисля, че това също е нормално. Всеки се чувства по-спокоен в родината, по-близо до близките си в такива моменти" , каза още Радослава Недялкова. Тя потвърди за многото обаждания в българското консулството във връзка с разпространението на новия коронавирус в Италия.

"Опитваме се всички да запазим спокойствие", подчерта Недялкова и припомни, че италианските власти са определили ситуацията не като кризисна, а като повод за "аларма" - повишено внимание: "Всичко е превантивно, за да може да се спре тази зараза".

"Наистина хората много сериозно взеха предвид тази потенциална и реална заплаха и аз смятам, че това е нещо положително. Надявам, че и в България хората ще подходят отговорно, защото не знаем колко голям е проблемът и във всеки случай е добре да подходим отговорно към ситуацията и да се предпазим максимално", коментира Недялкова.

Заради разпространението на вируса Covid-19 голямото хоро, което нашите сънародници организират пред катедралата в Милано по повод националния празник 3 март, се отменя. Засега не е взето окончателно решение за концерта, който е планиран по повод празника.

Учение на летище София

В 09.00 часа тази сутрин е предвидено да започне учение за реакция при евентуална поява на коронавирус. Ръководителят на създадения вчера Щаб към правителството проф. Венцислав Мутафчийски, директор на Военномедицинска академия, обяви сценария на действията, които ще започнат от летище "София":

"Сценарият е откриване на двама пациенти на летище "София" и как те трябва да се транспортират, настанят, изолират във ВМА. Ние ще предоставим на вашето внимание как реално се случва това, ще ви покажем в какви условия се поставят пациентите, ще ви покажем екипите, които работят с тях, така че това е едно от първите неща, които реално да видите как се случват нещата."

Професор Мутафчийски каза, че България разполага с 2 хиляди теста за коронавирус и ще бъде изследван всеки, който има нужда, при проявени симптоми. Осигурени са и 8 хиляди броя защитни костюми и маски за медицинският персонал.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.