Президентът на САЩ Джо Байдън и държавният глава на Русия Владимир Путин приеха предложението на френския си колега Еманюел Макрон да се срещнат, за да обсъдят ситуацията около Украйна и сигурността в Европа. Условието на Байдън е Москва да не предприема инвазия в Украйна, съобщи CNN. Очаква се френската страна да бъде домакин на срещата.

В неделната вечер Макрон и Путин разговаряха близо два часа по телефона, като основна тема в дискусията им е била необходимостта от търсене на дипломатическо решение за деескалация на ситуацията, съобщи Reuters с позоваване на Елисейския дворец.

След това Макрон проведе разговор и с президента на Украйна Володимир Зеленски. Планира се Киев също да участва в подготвяната среща на високо равнище. Външните министри на Русия и Франция ще се срещнат през близките дни, за да обсъдят провеждането й.

"Тази дипломатическа работа трябва да протича с участието на всички заинтересовани страни (европейци, съюзници, руснаци и украинци), за да може при спазването на условията да се проведе среща на най-високо равнище и да се определи нов ред на мир и сигурност в Европа", се казва в съобщение на Елисейския дворец.

Съобщава се още, че Макрон и Путин са се споразумели да опитат да постигнат прекратяване на огъня в Източна Украйна. Те са се съгласили, че е необходимо да се проведе в най-скоро време заседание на Тристранната контактна група по този въпрос.

Макрон и Путин са приели и необходимостта от възобновяването на работата в рамките на нормандския формат.

"За провеждането на тази работа в сериозни условия държавните глави на двете страни поеха твърди ангажименти да предприемат всички полезни действия, за да избегнат ескалация, както и да намалят рисковете за запазването на мира", се казва още в изявлението на Елисейския дворец.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.