Евроактив: България се включва в борбата срещу “Хуауей”

България се присъедини към ръководената от САЩ международна коалиция срещу „Хуауей“, за да задоволи американското желание да премахне китайската мрежа от бъдещата си 5G мрежа, коментира “Евроактив“.

Според медията подписаното от премиера Бойко Борисов рамково споразумение с американския държавен секретар Майк Помпео е продиктувано от усилията на Борисов да завърши продължаването на „Турски поток“ (т.н. „Балкански поток“) през българска територия и американския ултиматум към участниците в проекта да преустановят работата по газопровода най-късно до средата на ноември.

Споразумението не е официално одобрено от Министерския съвет на България, въпреки че декларациите са определени от страните като „ключови документи“, но не могат да бъдат обвързващи.

С друго рамково споразумение Борисов обеща на Вашингтон да участва в бъдещи български ядрени проекти.

„България се присъедини към инициативата „Чиста мрежа“. Това е поредната голяма стъпка в нашите отношения. С този акт България се присъединява към нарастващата коалиция от държави и компании, ангажирани да защитят своите 5G мрежи от ненадеждни доставчици“, се посочва в изявление на посолството на САЩ в София.

Помпео заяви, че защитата на 5G мрежата в България е част от гарантирането на сигурността на мрежите във всички страни-членки на ЕС и НАТО.

В момента трите големи български мобилни оператори тестват своето 5G оборудване, базирано на технологиите на „Хуауей“. Ако българското правителство задължи фирмите да не използват вече закупеното оборудване, те трябва да бъдат обезщетени. В същото време правителството може да получи достъп до пари от Фонда за възстановяване на COVID-19 на Европейската комисия за изграждането на 5G мрежата.

„Нашите комуникации трябва да бъдат чисти, защитени, прозрачни, етични и да отговарят на всички необходими законови норми за защита на личните данни“, каза Борисов на Помпео, добавяйки, че 5G мрежите „ще бъдат изградени на принципите на свободна и лоялна конкуренция, прозрачност и върховенство на закона.” 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.