„Имам преки впечатления от здравословното състояние на Велислав Минеков и смея да твърдя, че в близките дни има сериозни опасения за неговото здраве. Не е преувеличено, че Минеков е рискувал живота си да влезе в горящата кола и в продължение на 5-10 минути е бил под обсега на пушек и огън.
Болестта на България е хронично лечима, но неизличима. Може да се опитваме да я лекуваме, но няма да я излекуваме. Трябва да се работи начисто, с нравствено извисени личности.
Трябва общата душа на народа да се събуди.“

Професор Коста Костов е специалист по белодробни болести, консултант в Медицински център INSPIRO и в УМБАЛ „Св. Анна“- София. Главен редактор е на сайта INSPIRO. Освен, че е сред добрите приятели на проф. Велислав Минеков, той е и лекарят, прегледал обгазения скулптор, след като е влязъл в горящата си кола.
Определят проф. Костов  като „новият просвещенец“, заради острата му позиция по повод българските неправди и безобразия. Потърсихме го, за да чуем неговата гледна точка по горЯщите събития от седмицата.

-    Длъжна съм първо да ви попитам: Страхувате ли се, че трябва да говорите в това интервю, проф. Костов?

-    Не се страхувам, поради простата причина, че съм приятел с Велислав Минеков и много добре знам Слави какъв човек е. Второ, аз съм лекар и емпатията е естествена при мен. Бих съчувствал и на други, ако им се случи същото. И трето, подобни вандалски акции срещу човещината не ми са понятни и не ги приемам. Но бързам да кажа, че Слави е добре, макар че в близките дни има сериозна опастност за неговото здраве. Смея да го твърдя, защото вече имам преки впечатления от здравословното му състояние. Той понася мъжки нещата, но искам да кажа, че всеки един такъв инцидент е осоебно опасен за белите дробове, за дихателната система и този риск е за него в близките дни. Но той понася мъжки ситуацията. Онова, което остана встрани от натрапливата информация е, че той е проявил  невероятна смелост  и мъжество. Това, че той е влязал в горящата кола и е изнесъл машината от блока, за да не се взриви и да навреди на околните, е нещо невероятно. Аз бях на мястото, видях за какво става дума. Слави е направил всичко, за да отдалечи колата от терасите на хората, буквално до терасата на един от най-големите ни общи приятели - Доси Досев, който живее до него и е щял да пострада най-много. Не е преувеличено, че Минеков е рискувал живота си да влезе в горящата кола и в продължение  на 5 до 10 минути е бил под обсега на пушек и огън. А вие знаете ли колко токсични продукти има в този дим? Слави се държи в момента като типичен овен, защото той е тази зодия. Аз го видях. В добро състояние е, но в никакъв случай не е биз риск през следващите дни. Предписал съм му съответната профилактична терапия, която надявам се този „овен“ да спазва и да изпълни.

-    Понеже „в началото бе политиката“, макар вие да сте лекар, какво мислите за премахнатото машинно гласуване на управляващите и защо това се случва три месеца преди вота?

-    Едно от нещата, което смятам че трябва да се случи /това е мое, лично мнение/ е, че ние трябва максимално бързо да се освободим от стандартните бюлетини и да минем към електронно гласуване. Не машинно.  След като аз мога по банков път да си плащам моите сметки и да извършвам финансови операции, без никой хакер да ми влиза в сметката, би трябвало тази система да бъде максимално предпазена от рисковете на това гласуване. Дори да има риск, той не е по-голям от сегашния. А нима сега не манипулират изборите? Аз, както и много други българи, не вярваме в обективността на сегашната система за гласуване. Аргументите, че в други страни са се отказали от този тип гласуване, не са актуални за нас, защото в тези страни има минимум корупция, демократични закони и те се спазват. В България, за съжаление, не е така.  И колкото по-малко човешкият фактор се докосва до резултатите, толкова по-добре. Всеки, в която и част на България и света да се намира, застава пред своя лаптоп и гласува. При 2 милиона и 800 хиляди българи в чужбина, ако застанат зад лаптопа си, биха могли да унищожат негативния  ефект на всички манипулации, които се извършват в момента.

-    Без да сте политик, като лекар, имате ли диагноза за състоянието на държавата? И терапия, която да я излекува?

-    Болестта е хронична. Болестта е прогностично неприемлива, прогнозата е неприятна, ако продължаваме така. Това е една хронична болест, която  е като ХОББ- хронично лечима, но неизличима. Можем да опитаме да я лекуваме, но няма да я излекуваме. Ние се връщаме назад, в 90-те години. Този страх, несигурност, опасения, че са подслушвани по телефона, това пълно неверие и недоверие във властта и институциите е ужасяващо. Демокрацията е система, в която трябва да има доверие, иначе тя не функционира. Защото тези институции са призвани да пазят нас и когато не им вярваме, те не могат да бъдат наши, не ги възприемаме като такива. Рецептата ли искате? Всички, които са имали отношение през тези 30 години към нашето състояние, трябва да се оттеглят. Всички, които  отново протягат  ръце към властта, трябва да отстъпят. Трябва да се работи начисто, с нравствено извисени личности, образовани. България се е възродила през своето Възраждане с образовани личности – Паисий, Софроний, Неофит Бозвели, Иларион Макариополски, Раковски, Бачо Киро, Каравелов, Ботев.

-    А сега, пряко към специалността ви, тъй като сте консултант в Медицински център INSPIRO и към Националната здравно-осигурителна каса. Кои са най-големите врагове на белия дроб и как твърдите прахови частици, за които е толкова модерно да говорят овластените, но без да правят нищо, поразяват дихателната система?

-    Обикновено се счита, че най-големият убиец на нашия бял дроб е тютюнопушенето. И спираме дотук, защото мислим, че след като не пушим, ние сме защитени. Но в една градска среда, като София и други големи градове, ние не подозираме, че има токсични вещества, които се наслагват при пушачите при пушенето, а базисно действат върху здравите. И тези вредни частици и токсини са много по-вредни /говоря за фините прахови частици/, защото на тях сме подложени всички – и здрави и болни. Ще ви кажа нещо любопитно. Всички си мислят, че основната причина за инфарктите са други, а не запрашената околна среда. Да, и тютюнопушенето пречи, но вредната  замърсена  атмосфера е не по-малка причина за инфарктите. Около 20-23% от тях се дължат именно на замърсителите на околния въздух, който дишаме. Той уврежда всички системи и органи. И трябва да се знае, че София е един от най-замърсените градове в света, а не в Европа. През 2018 г ако не се лъжа, ние бяхме начело в света като най-замърсена столица. Тези частици навлизат дълбоко в белия дроб и ако са фини, под два микрона, те отиват до самата периферия и са в основата на хронични белодробни болести.

-    Преди месеци вие бяхте част от срещата в София с американския писател и журналист Ерик Уайнър, автор на бестселърите: „География на гения“, „География на блаженството“ и „Човек търси Бог“. Според автора /при внимателен прочит на „География на гения“/, политическите, икономическите, социални реалности и случайният фактор раждат гениите. Защо тази случайност проработи при нас само веднъж, при Ботев? Уж сме кръстопът, мачкани чрез робства, духовни, извисени, а днес даже водачи няма?

-    С Ерик Уайнър бяхме на една приятелска вечеря в приятелско семейство. Успяхме да говорим много, да се шегуваме дори. Зададох му шеговити въпроси, като например - дали той се чувства твърд отвън и мек отвътре, защото сам казва това за евреите, към които принадлежи. Едно от най-важните неща, които изтъква като среда, като прогностичен фактор за появата на гении, е това, което казва Просвещението: "Имай смелостта да бъдеш независим". Да имаш смелост да бъдеш мъдър, да мислиш със собствения си ум. Най-минималната свобода, от която може да се ползва един просветен човек, е да говори открито, ясно и смело. Да говориш онова, което мислиш. Ние не се ползваме от минималната свобода на просветени хора. Просветените хора в България не са толкова много. Но просто не ги чувам. Ако трябва да изброя хората, които аз виждам и чувам, те са по-малко от 100 човека. А съм сигурен, че те са най-малко от 300 до 500 000 хора, които мислят свободно и знаят за какво става въпрос, но нямат свободата да го изрекат. Отвореност на границите и пространствата, което разчупва статуквото, желание за просвещение и знания. Монтен казва: „Ние сме незавършена градина“. Нито сме добри, нито сме лоши. Ние сме комбинация и единственият начин да станем по-добри, е да се учим, да напредваме в знанията и да ги ползваме всеки ден в живота. Един човек е продукт на няколко фактора, първият от които са гените. Ние там не можем да влияем. Второто е примера, който вземаме от най-близките около нас - учители, приятели, родители. Третият фактор са знанията, които ние придобиваме по всички начини. Четвъртият фактор, най-важния, е Духът на мястото, за който Уайнър пише. Не е без значение къде се движиш и дали това е в Бургас, където е бил Христо Фотев, Николай Искъров, Петя Дубарова, Недялко Йорданов...или на някакво друго място.

-    Недейте, че ще ни упрекнат в локален патриотизъм!

-    Нека завърша с последния фактор! Това е Абсолютът. Който както иска, така да го разбира. Дали ще го разбере като Бог, дали ще го нарече съдба или шанс, или искра. Искрата, която полива всички тези фактори на гениалното. Българският гений някак кръжи около нас, но не може да намери покой, почва. Трябва обединение, нужно е общата душа на народа да се събуди. Иван Динков казваше, че имаме много популация, но малко народ. Този народ трябва да се събуди за България. Ние имаме душа, има и Бог. А това, което е между тях, е България.

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.