Статистиката е крайно тревожна. Близо 40 на сто от българите не могат да поддържат домовете си комфортно затоплени, със здравословни условия на обитаване през зимата. Това каза изпълнителният директор на Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект" Драгомир Цанев по време на брифинг, съпбщава "Дунав мост".

Страната ни е на първо място в ЕС по енергийна бедност. Данните са от Обсерваторията за енергийна бедност, поддържана от Европейската комисия и базирана на данни от Евростат.

39,2% от населението на България не може да поддържа домовете си достатъчно топли. Това е най-високият процент в Европейския съюз.

Около 11% от населението на ЕС или 54 милиона европейци, са засегнати от енергийната бедност. Страната ни е на второ място в статистиката със закъснения за плащане на сметките за енергия. Хората, които изпитват затрудения със сметките си за енергия, се насочват към най-евтините и най-замърсяващи източници на отопление. Именно затова местните власти трябва да обърнат сериозно внимание на проблема, който влияе и на околната среда.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.