Опозицията в Корнелия Нинова в БСП планира сформирането на гражданско движение, което да обедини недоволните от лидера на социалистическата партия леви избиратели. Сред моторите на обединението са Кирил Добрев и Костадин Паскалев, а целта е в новата платформа да бъде привлечено широко ветрило от участници, пише в. "Филтър".

В новото ляво обединение ще се включват Мая Манолова, Татяна Дончева, други от БСП и дори бившият президент Георги Първанов. Рамо се очаква да даде и дългогодишният лидер на ПЕССергей Станишев, който е също сред опонентите на Нинова.

LIBERTA.BG научи от свои източници, че новото обединение в ляво ще бъде официално обявено на 29 ноември 2022 г. /вторник/.

Създаването на ляво обединение бе обявено от Костадин Паскалев, който публично заяви, че резултатите на левицата на последните избори са тежък погром.

Най-вероятно новото ляво обединение ще бъде оглавено от Крум Зарков, който е сред критиците на Нинова и е един от най-приближените до президента Румен Радев.

По информация на "Филтър", Корнелия Нинова е споделила сред близки, че възнамерява да оглави листата за евроизборите, които ще се проведат след година и половина, като това ще и гарантира петгодишен луксозен и безметежен престой в Брюксел. 

"Моментът е изключително тежък и за България, и за левите политически партии. От една страна сме в преддверието на световна икономическа криза. От друга страна мирът за първи път е нарушен толкова близо до нашите граници. И трето – в България има тежък разнобой между основните политически партии.  И може би най-важният въпрос – четвъртата характеристика на ситуацията е огромната загуба на доверие на гражданите към основните политически субекти. Фактът, че на последните избори гласуваха една трета от избирателите, е категорично доказателство за това" - споделя в интервю за "Труд" Костадин Паскалев от БСП. 

Социалистът е убеден, че "ако няма обединение, лявото в България е на път да изчезне".

"Колко от левите партии се съгласиха да седнат на една маса? Знаем, че това поне досега бе нещо изключително трудно… Нека да направя една уговорка. Ние не сме поканили всички леви партии, а само тези, създадени от политически личности, произлезли от БСП – Мая Манолова с „Изправи се, БГ"“, Татяна Дончева с „Движение 21“, „АБВ“ с Румен Петков, Красимир Янков с „Българска прогресивна линия“, Симеон Славчев с „МИР“,  Георги Кадиев с „Нормална държава“. Това са ръководителите на политически партии, с които съм провел разговори и са се съгласили да участват. Мисля, че тази първа стъпка е добра от гледна точка на съгласието да се води такъв разговор, но тя е и обоснована, според мен.  Цялото общество вижда, че все по-малко избиратели гласуват за левите политически субекти. БСП получи малко над 9 процента на последните парламентарни избори, което представлява 3 процента от избирателите. Фактически лявото в България е на път да изчезне, да не коментирам причините за това и няма как левите политически субекти да не си дават сметка, че обединението е необходимо, за да има ляво политическо представителство", - издава Паскалев от "кухнята" на новото обединение в ляво.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.