"Не само правосъдният министър да не предлага кандидатура, а ГЕРБ изключват от законопроекта си президента да подписва указ за назначаването на новия независим главен прокурор.Падне ли едноличната власт на главния прокурор, пада и мафиотската схема, построена около сегашното управление."

Адвокат Велислав Величков е член на Софийската адвокатска колегия и експерт по Конституционно право. Той е дългогодишен председател на НГИ “Правосъдие за всеки”. Организацията изповядва принципите на свободно и демократично общество с работеща и справедлива Съдебна система, върховенство на закона, без политически зависимости, корупционни обвързаности и олигархичен контрол. “Правосъдие за всеки” е за реформа в съдебната система и срещу действащото Статукво в страната и Модела #КОЙ. Организацията е в основата на масовите граждански протести и искания за оставка на Правителството и Главния прокурор Иван Гешев.

– Адвокат Величков, обявихте, че Инициатива „Правосъдие за всеки“ ще изпрати своята позиция до ЕК и Венецианската комисия във връзка със законодателните акробатики на ГЕРБ, касаещи всевластието на главния прокурор.
Кажете ни повече за фигурата на предполагаемия „независим“ нов прокурор, който уж трябва да разследва главния прокурор.

Велислав Величков: Предлаганите промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ) са в противоречие с дългогодишните препоръки на Венецианската комисия и Европейската комисия. Венецианската комисия е категорична и във връзка с резултатите от делото „Колеви срещу България“, както и с докладите и мониторингите на правосъдната ни система, че главният прокурор трябва да бъде разследван от независим прокурор, който да има собствени служители, разследващи полицаи и органи. Този нов независим прокурор не трябва да е в йерархията и в системата на прокуратурата, тоест по никакъв начин – кариерно и дисциплинарно, да не е зависим от главния прокурор, както и да подлежи на контрол единствено от Висшия съдебен съвет или на парламентарен контрол.

Това, което предлагат в момента от ГЕРБ и най-вероятно е писано и продиктувано от прокуратурата, е независимият прокурор да се предлага от шестима члена на прокурорската колегия, а те са общо 11, както и да се избира с обикновено, а не квалифицирано мнозинство, тоест с 13 от 25 члена на ВСС. Това е лесно постижимо, когато имаме 11 души прокурорска колегия и още двамата от парламентарната квота. Достатъчни са, примерно, председателстващия ВСС Магдалинчев, който е член на Съдийската колегия и още един член от парламентарната квота на същата колегия и мнозинството е готово.
Също така обвинителните актове, ако въобще има такива срещу действащ главен прокурор, ще се внасят в специализираните съдилища, които са под изключителното влияние на Главна прокуратура. А с предложението да се премахне касационната инстанция при две еднакви присъди, означава изцяло специализираните съдилища да решават тези дела.

В прокурорската колегия на ВСС главният прокурор има абсолютно влияние и това на практика означава, че не само главният прокурор ще определя този, който да го разследва, а и че независимият прокурор, който трябва да има най-голямата мощ, за да разследва главния прокурор, ще бъде назначавам по много по-лесен начин дори от самия главен прокурор. Главният прокурор се предлага от трима души на прокурорската колегия и се избира с квалифицирано, а не с обикновено мнозинство.

– Прави силно впечатление в законопроекта на ГЕРБ, че там е изключена фигурата на министъра на правосъдието като опция да предлага кандидатура за независим прокурор, който да разследва главния прокурор. Може ли да се приеме, че отсега ГЕРБ се застрахова при загуба на предстоящите парламентарни избори?

В.В.: Не само правосъдният министър да не предлага кандидатура, а изключват от законопроекта Президентът да подписва указ за назначаването на новия независим главен прокурор. Тоест – искат всичко да започва и да завършва като процедура единствено във Висшия съдебен съвет, в който прокурорската колегия командва, а политическата квота в Пленума на ВСС решава. И на практика всичко отново се затваря в прокуратурата.
В ГЕРБ има някакъв страх, че евентуално някой бъдещ независим прокурор може да реши да се обърне срещу главния прокурор, а това означава да се обърне и срещу тях. Падне ли едноличната власт на главния прокурор, пада и мафиотската схема, построена около сегашното управление. Затова им е изключително важно Гешев да избере следващия „каскет“

– Кога ще изпратите своята позиция до Венецианската комисия и Европейската комисия относно законопроекта на ГЕРБ и новия прокурор, който уж трябва да разследва главния прокурор?

В.В.: Ние ще изчакаме становището на ЕК и Съвета на министрите, а до Венецианската комисия ще пишем, че предложенията на ГЕРБ са гавра с техните препоръки. И смятам, че Венецианската комисия няма да приеме това, с което нашите управляващи искат да ги заблудят.

– Възможно ли е в такъв случай да започне замразяване на еврофондовете за България, както се очаква те да бъдат обвързани с върховенството на закона в страните-членки на ЕС?

В.В.: На 10-11.12.2020 г. Съветът на министрите ще обсъжда въпроса за върховенството на правото в страните-членки. Лидерите в ЕС са абсолютно решени да обвържат еврофондовете с върховенството на закона. Това ще бъде шанс за България и за превръщането и в правова и демократична държава.

Интервюто взе Стоян Тончев

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.