Имаме 160 000 безработни, почти 1,1 милиона, които нито работят, нито учат, нито търсят работа, и масиран внос на работна ръка от страни извън Европейския съюз, посочи Георги Първанов

В момента сме изправени пред постепенно пълзяща безработица. Имаме 160 000 безработни почти няма как да бъдат реализирани на пазара на труда, почти 1,1 милиона, които нито работят, нито учат, нито търсят работа, и масиран внос на работна ръка от страни извън Европейския съюз, който вероятно ще стигне 30-40 хиляди човека, които ще запълнят отворените на пазара дупки.

Това каза експертът човешки ресурси Георги Първанов пред Радио "Фокус".

В момента безработицата у нас е 6%, което по думите му са леко завишени нива.

"Въпреки усилията, които влагат частните работодатели и Агенцията по заетостта и точно преди сезона, когато се търсят толкова много работници и служители за летния сезон, сме една идея над обичайните нива. Това може да бъде повод за притеснение какво ни очаква през есента", обясни експертът.

Обичайно по-високите нива на безработица са в Северозападна и Югозападна България и в някои райони на Средна Северна България. Безработицата в райони като София, Пловдив, Казанлък и Шумен е почти нулева, заяви той.

"160 000 души са трайно безработни, а тяхната квалификация, опит и възможности не отговарят на нуждите на пазара на труда. "В голяма степен те са с основно образование, не владеят чужди езици и не са подходящи или нямат желание да заемат нито една от отворените позиции", поясни Първанов.

Данните от агенциите за подбор на персонал показват, че в момента най-търсени са ІТ аутсорсинг позиции, счетоводители, специалисти човешки ресурси, инженерни и медицински кадри, хора в туристическия бранш и селското стопанство.

В България се очертават две много перспективни професии, отбеляза Георги Първанов.

"Едната е свързана с ESG – екологично, социално и корпоративно управление, което ще бъде много голяма тема през следващите 3-5 години. Това е свързано с новите директиви на Европейския съюз за опазване на околната среда. Това е професия, свързана с консултиране на компаниите, подготовка на техните процедури и политики, които да отговарят на изискванията.

Ако някой се чуди в каква посока да смени своята професия или какво ново да научи, аз бих препоръчал да работи в тази посока. Другата професия, в която има бум, е всичко, свързано с изкуствения интелект. Ще продължат да се търсят и професиите, свързани с работа с хора", допълни Първанов.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.