Не знам да се гордея ли... Правителството тихомълком реагирало на моята публикация в e-vestnik, че златен медальон на хан Омуртаг се продава на търг в Ню Йорк. Пратили официално искане до властите в САЩ да им предадат медальона като ценност от национално значение, която е изнесена нелегално от страната.

Това съобщи журналистът Иван Бакалов. Ето какво още ракрива той:

Медиите мълчат за този медальон. Ако беше казал някой шеф на музея, някой наш измислен Индиана Джоунс, щяха да ни залеят с репортажи. Ама не, новината идва от Митко Станков от Виена. Медиите се ослушват какво ще им кажат да съобщят, а правителството тихомълком действа.

Само че, тази аукционна къща - CNG, не е каква да е. Има документи за произход и история на всяка монета, която се продава при тях.

Нашите милиционери мислят, че могат така да си поискат нещо, което се продава на търг от собственик. Какво си мислят? Например монета, изнесена от БГ от Карел Шкорпил през 1905, препродадена 3 пъти, минала и през търг, как може българската държава да я национализира? По какво право? Като освен всичко, в някои случаи не се знае за някоя монета от български владетел дали е намерена в България, защото държавата по времето на Омуртаг или Симеон, примерно, е била многократно по-голяма, включвала е и съседните страни. Или се оказва, че в частна колекция отпреди век има артефакт от национално значение. Как мислят да го национализират родните бюрократи?

Златният медальон на хан Омуртаг, уникат, който се пази в Националния исторически музей, вече има втори екземпляр. Той се продава на търг в Ню Йорк от аукционната къща „Класик нумизматик груп” (виж тук), пише e-vestnik. Търгът ще се проведе на 15 януари, а още отсега може да се наддава и по интернет. Началната му цена е 30 хил. долара, което според правилата на търга представлява 60% от оценката на медальона, която е 50 хил. долара.
Медальонът е изключително ценен артефакт от средновековната история на Европа. С него са илюстрирани кориците на две издадени на Запад книги за българската история.

Медальонът е открит в частна колекция от нумизмата и експерт по антики Митко Станков, който живее във Виена. Той бил помолен да даде становище за колекцията и открил в нея монетата. Собственикът не пожелал да му я продаде и я изкарал на търг, както разказва самият Станков.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.