Стартира изпълнението на екологичен проект, насочен към опазване чистотата на Черно море и крайбрежните райони. Една от основните цели е създаването на компютърно моделирана карта на разпространението на твърдите отпадъци в неговата акватория.

Проектът се нарича "Иновационни техники и методи за намаляване на морските отпадъци в крайбрежните райони на Черно море" (BSB552 RedMarLitter). Той е финансиран по приоритет  2.2. "Повишаване на осведомеността и съвместни действия за намаляване на речните и морски отпадъци" на съвместна оперативна програма "Черноморски басейн 2014-2020". Водещ партньор е Фондация "Виа Понтика", а останалите са Община Бургас, Университетът на Констанца в Румъния и Държавният университет на Тбилиси в Грузия. 

"Извън техническите дейности, които ще извършим, сериозно предизвикателство е работата с местните общности за промяна на нагласите към екологията", каза при днешното представяне на проекта зам.-кметът на Община Бургас по европейски политики и околна среда Руска Бояджиева.

Предстои експерти от трите държави да анализират натоварването, да проследят основните замърсяващи потоци и да се извърши почистване на отпадъци в избрани застрашени райони. Наличната информация ще бъде събрана в обща база данни. Проектът има за задача да открие пътя на основните потоци отпадъци, да ги свърже с въздушните и морските течения и да локализира потенциалните точки на концентрация. За постигането на тази задача ще бъде направена компютърна карта на разпределението на отпадъците, чиято цел е да се предвидят техните движения. Ще бъдат организирани трансгранични кампании за почистване. Целта е да се включат много доброволци, включително ученици, у които да се възпитава отношение към екологията на нашето море.

По време на изпълнението ще бъде разработена Методика за идентифициране на горещи точки и Насоки за екологосъобразно управление на морските отпадъци, както и документален филм за проекта. 

Следващото събитие по проекта е семинар на тема "Въздействието на замърсяването с твърди отпадъци в Черно море и други аспекти на опазването на околната среда", който ще се проведе в експоцентър "Флора" в периода 2-3 октомври 2018 г. В него ще вземат участие изтъкнати учени и преподаватели, работещи в сферата на опазването на околната среда и устойчивото използване на природните ресурси.     

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.