Италия постави рафинерията на руския петролен гигант „ЛукОЙЛ” в Сицилия под временното управление на държавата и подготвя национализация й. Според депутата на ДПС и зам.-председател на Парламента - Йордан Цонев, това трябва е стъпката, която трябва да предприеме и България, за да не бъде затворена рафинерията. На друго мнение е Георги Кадиев. Той счита, че това у нас е невъзможно, предвиждайки логистична катастрофа и рецесия при горивата.

Съществуваше реална опасност контролираната от „Лукойл” рафинерия в Италия, една от най-големите в Европа, да спре производството си заради влизането в сила на 5 декември на ембаргото, наложено от Европейския съюз върху вноса на руски суров петрол по море. Така Рим последва примера на Берлин, който през септември пое контрола върху дейностите на руската петролна група РосНефт в Германия.

"Трябва да спазваме петролното ембарго, след като сме получили дерогация от Еврокомисията. Ето, вижте какво направи Италия. Това е гаранция, че "Лукойл" няма да спре да работи. Няма да има дефицит на горива. Има рафинерии и в Констанца, и в Солун"

Така Йордан Цонев коментира темата "Лукойл", дали ще има колосални увеличения при цениите на горивата и ще затвори ли врати рафинерията в Бургас след като бе приет проектът на ДПС да бъде забранен износът на петролни продукти, произведени с руски нефт. 

Въпросът е ние лоялен партньор ли сме на ЕС и подкрепяме ли усилията на Съюза. Ние откровено ще питаме нашите американски партньори защо структури, които се финансират от "Америка за България", буквално оправдават износа на петролни продукти. Имам предвид Красен Станчев и ИПИ, който е структура на "Отворено общество", подчерта Цонев.

"Ние разчитаме като обложим свръхпечалбите на "Лукойл" да намалим цените на горивата. От един месец наши екипи работят по това - как да свалят цените, както направихме с тока. Няма логика да обложим свръхпечалбите на производителите на ток, а да не обложим свръхпечалбите на произвоидтелите на горива" - категоричен е Йордан Цонев от ДПС.

В отговор на казаното от Йордан Цонев по темата за "ЛукОЙЛ", Георги Кадиев написа във Фейсбук:

"Има значителна разлика между рафинериите в Сицилия и Бургас. Италианската може технологично да работи и с неруски петрол. Сега работи с руски, само защото банките не я финансират след началото на войната в Украйна. Когато влезе държавата, ще работи с неруски.
Нашата може технологично да работи само с блендове, в които поне 70% от петрола е руски. Затова и получихме 2 г. дерогация, за да се промени технологично в този период.
В този смисъл, предложеното тази сутрин от Йордан Цонев по Нова тв решение да се национализира рафинерията в Бургас, нищо не променя. Тя пак няма да работи. Пак ще има недостиг на керосин и дизел, логистична катастрофа, хиляди загубени работни места и в крайна сметка - рецесия."

 

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.