Преди броени минути, журналиста Христо Гешов, който беше награден в началото на годината, за добра разследваща журналистика от СБЖ, обяви новината в личния си профил във Facebook.

Ето какво написа Гешов на профила си:

“От години се наслушахме на какви ли не обещания. От млади, от стари, от нови и от стари. Заключението е, че и едните, и другите, пак са си същите. Родителите набутаха и децата си и роднините си в общинските кресла. Наглостта се превърна в нещо нормално, засколисието и корупцията в тема табу, а народа мълчи. Не за друго, а от страх. Страх за минималната заплата, за своята, за близките, за приятелите. В Червен бряг не можеш да говориш истини. Не че някъде в България може. Общината си, купува медии, които с нашите пари, съвсем “обективно” ни казват, че реалността, която виждаме ежедневно, е наша “изкривена представа” за случващото се.
В една песен, на фолк певицата на 90-те, Петра, се пееше : “обещаха ми палати, но само кревати, обещаха ми в чужбина, но ми се размина…”, а песента завършва с фразата : “и в този час, загубих аз, бляни мечти”. Нагледно чалга песен от 90-те, ни напомня, че нищо не се е променило. Напомня ни предизборните кампании и след това. А обещанията са едни и същи, изричани пак от едни и същи.
Спомняте ли си как настоящи общински съветници изричаха думите” за мен общината не е самоцел” или “ще си даряваме заплатите”, “ще накараме младите хора да се върнат” и ред други. И какво получихме? Общината се превърна в семейна фирма. Цели семейства са колеги, в различни дирекции, отдели и т.н.. Същите тези семейства наред печелеха и обществени поръчки, разбира се, без какъвто и да е конфликт на интереси. Три фамилии на видни общинари, искаха да санират частните си домове по европрограма, подобно на “къщи за тъщи” (разследване на колегите от Биволъ). Разбира се до националния скандал нямаше да се стигне, ако с колегата Дани Йорданов, не бяхме направили разследването за къщите на тримата общинари. Година по-късно, след националния скандал с “къщи за тъщи” последваха оставки на национално ниво. В Червен бряг – НИЩО! Редица въпроси към местната власт останаха и до днес без отговори . От страх! Нагледно имаме: недовършен и буквално “декоративен” пазар за милиони, санкции по проекти за енергийна ефективност, ” калпаво” направен ремонт на читалище за 3 млн.лева, раздута общинска администрация, съветници с дебел портфейл и празни обещания и ред други “инженерни” действия, довели Червен бряг до дъното.
Знаете ли, че срещу мен има заведени десетки дела за клевета? А че срещу мен има подадени 165 сигнала в полицията и прокуратурата от общинската власт от 2014 до сега? И забележете, всички те са, не защото не спазвам законите в страната, а защото цитирам “притеснявам общинската власт”. С какво ви притеснявам уважаеми? Ако човек няма какво да крие, излиза и отговаря, без значение кой пита. Най-много аз мога да питам, защото точно на моя гръб беше изградена кампанията на Данаил Вълов през 2015 година. Аз мога да питам, защото от 1990 година съм жител на гр. Червен бряг! Защото за разлика от “кметската” фирма, моята не “краде” вода и си плаща данъците редовно!
Не ви ли прави впечатление, как за една година, общински съветник, на чието име се водят редица фирми, забележете в София, прави голям магазин, без паркинг, на възлово кръстовище. Същият този магазин беше платен вероятно с вашите пари. Същият съветник, “собственик” на магазина, чрез фирма, с която е имал /има отношения, извърши финансов одит на МБАЛ Червен бряг за хиляди левове. Разбира се и тук няма конфликт на интереси. Както няма и такъв, когато фирмата на друг общински съветник, чрез фирмата на г-жа Кадиева, доставяше ток на всички общински учреждения!
А помните ли брошурата на същият свален кмет Вълов, от балотаж :
“гласувайте, ако не искате 5-ти квартал да решава вместо вас”? А след изборите, точно ромските фамилии извършваха редица обществени поръчки за милиони левове в общината.
И сега същите, ще ви предлагат същите неща. Но поднесени по нов начин. Сякаш всички сме забравили миналото или как кмет, на пенсионна възраст, щеше да прегази журналист, а частната му охрана, във фирмата, в която нямал, нищо общо, нищо, че се скри там, превърна песента “Шушана” в емблема за града.
И всичко това не е поредица от трилър. Всичко това е реалност, в 21 век, защото няма граждански натиск, който да възрази.
След всичко преживяно до тук, след над 60 журналистически разследвания, жалби, дела, побой, отвличане и лишения, ще продължа активно с желанието си за промяна. За истинската промяна. За това, считано от днес, официално обявявам, че ще взема участие на местните избори през октомври. Как, къде,защо, с кой и каква ще бъде програмата, върху която ще работя, ще ви информирам в началото на септември.

С уважение,
Христо Гешов”

Кой ще подкрепи Гешов и ще го издигне за кмет на Червен бряг, все още не е ясно. Очакваните предположения са за Слави Трифонов, Петър Низамов- Перата.

 

Автор : Десислава Иванова

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.