"Не трябва да се слага каруцата пред коня. С кого ще управляваме, даже не е толкова важно, колкото - за какво ще управляваме? Но първо трябва да се мине през избори и да се види каква е ситуацията. Много от партиите, които са в този парламент, няма да ги има в следващия. Може в него да има нови партии. Няма да се хвърляме в ясновидства. БСП има ясна програма и тя се нарича "Визия за България". С политически сили, готови да работят в тази посока и готови да разрушат пагубния модел на съглашателство между политици и мощни икономически интереси, може да се работи."

Той е представител на новото поколение политици. Роден през 1982 г., завършва Френска езикова гимназия, приет е право в Бургундския университет в Дижон - Франция, а след това специализира международно право в Сорбоната. С дипломната си работа печели награда в годишния научен конкурс на Института по висши науки за отбрана на Франция. След завършване на магистратура през 2007 г., ръководството на катедрата взима решение да финансира негов проект за докторска дисертация в продължение на три години. Успешно завършва курсове в Института по политически науки в Париж, а след това и в Академията по международно право в Хага, Холандия.
Ангажиран е да пише във "Френския годишник по международно право" рецензии на различни публикации, издавани на френски и английски език. Поради перфектната си квалификация е поканен да води упражнения в Сорбоната на първокурсниците по "Международни отношения". Отказал е галещата егото възможност, тъй като приоритет в интересите му е завръщането в България. 
И ако преди последните парламентарни избори Крум Зарков беше непознат за широката публиката и в социалните мрежи гадаеха – кое е това момче, днес той е доказал качествата си на премерен политик, какъвто младите /и не само те/ биха искали да виждат. Наред с всичките си умения, той притежава едно безценно качество – да поднася извинения, когато сгреши. Без значение дали отсреща му стои политик или обикновен гражданин.
Понастоящем е член на ИБ на  БСП, зам.-председател на ПГ на "БСП за България", дясна ръка на Корнелия Нинова и едно от остриетата на левицата.

За бойкота на БСП в народното събрание, за законотворчеството на ГЕРБ, което правото не познава, за битките и войните в сградата, призвана да обединява, и за бъдещето на демокрацията,  Liberta.bg потърси гледната точка на младия политик.

-    Днес /сряда/, въпреки напускането на БСП, в парламента събраха кворум. Ще има ли връщане назад и как ще защитавате своите политически позиции извън народното събрание, господин Зарков?

-    Един от най-високите политически органи на БСП, Националният съвет, взе решение да не се влиза в парламента до изпълняването на поредица от искания. Преди пълното им изпълнение, ние няма да променим това решение. Какъв е неговият смисъл?! Ние трябва да върнем значението на парламентаризма! Не може, след като 26 часа в правна комисия и пленарна защитаваме изборното законодателство /както и по-голяма част от българското население/, това бе отхвърлено с лека ръка. Не можем, след подобна демонстрация и безпардонност, просто да се върнем в парламента и да преминем към следващата точка. Това не е поредният скандал. Това е ключов момент и управляващите трябва да разберат веднъж завинаги: това, че са спечелили изборите и имат мнозинство, не им дава право да правят каквото и когато си поискат.

-    Като говорите за отхвърлените предложения, ще споделите ли къкъв бе опитът на ГЕРБ за предизборен пазарлък, на който Корнелия Нинова отказа?

-    След като проведохме заседание на правната комисия посред нощ и бяха представени позиции за машинното и преференциално гласуване, сутринта изприпкаха в стаята на ДПС да се молят за помощ. Получиха тази помощ, когато кворумът трябваше да бъде намерен. Но каква е цената на тази помощ и какво от своя страна те поемат като ангажимент - остава неизвестно за публиката. А това е самата същина на нещото, което хората наричат задкулисие. Това не е нормалното поведение и начин на функциониране на един парламент и ние не смятаме да го легитимираме.

-    Тръгвате сред хората, но как ще ги убедите че сте алтернатива, като подкрепихте Закона за личните данни и гарантирахте медийно спокойствие на политици и бизнес, а с това и безкрайни съдебни дела срещу гилдията? Вече има заведени такива?

-    Не сме подкрепили Закона за личните данни. БСП има 79 депутата – 11 от тях са гласували „за“ този текст, 10 са се "въздържали", останалите не са участвали в гласуването. Нека внеса яснота. Законът за личните данни е огромен законопроект, който е свързан с хармонизирането на българското законодателство с важни европейски регламенти. В него тази част е грешно транспонирана. Тя създава предпоставки за цензура и автоцензура, тъй като и журналисти, и техните редактори и собственици ще имат едно наум, когато трябва да преценят баланса между защита на личните данни и свобода на словото, имайки предвид, че ги дебне наказателна санкция, която може да отиде до 20 милиона евро. Следователно, този каталог /тъй като е изработен каталог в закона/, е абсолютно погрешен и трябва да отпадне. Затова БСП подкрепи и продължава да подкрепя ветото на президента по този текст. Присъствието ни в залата, обаче, няма голямо значение, тъй като вето може да бъде отхвърлено със 121 гласа „за“. Тоест, ветото може да бъде преодоляно от едно мнозинство, но в крайна сметка отговорността за влизането на този текст е изцяло на управляващото мнозинство.

-    ГЕРБ твърди, че ще изпълни две от поставените от вас условия - избор на нова ЦИК и запазване нивата на преференциалния праг. Ако решат да изпълнят и другите, ще има ли промяна в решението ви за бойкот?

-    Трябва да се дадат ясни гаранции за изпълняване на другите условия, а именно – повсеместно машинно гласуване, отпадане на промените с правилата, с които избирателните комисии взимат решения, възможностите за обжалване на незаконосъобразни решения пред съд. Това са важни въпроси и трябва да получим ясни гаранции, че управляващите са готови да ги изпълнят. След това отново политическият орган, който постанови, че няма да влизаме в парламента, ще трябва да вземе решение. Ако въобще се стигне до такова обсъждане.

-    След 26-часовата ви битка за Изборния кодекс в правната комисия, изпитахте ли гняв, безсилие, отчаяние в стремежа си да убедите управляващите, че два месеца преди евроизборите така не се прави?

-    Да ви кажа, изпитах от всичко по малко. Основното, което почувствах, бе омерзение, че съм част от случващото се в този парламент без фактически да мога да го променя. Вие казвате битка, но особено в началото на тези дебати ставаше дума по-скоро за предупреждения. Още в средата на декември м.г. предупредихме управляващите, че отварят Изборния кодекс неподготвени, без ясна цел и идея за това - какво и как искат да направят, че този процес ще стане неконтролируем и ще завърши по начин, който те не могат да си представят. Това бяха предупреждения – напълно коректни и колегиални. После минахме към въпросите, по които всеки трябваше да защити позиция, и накрая минахме в истинска параламентарна битка, в която те надделяха. Но не трябва да се стига до тук. Така закони не се правят. Законодателство не се прави на инат. Затова и нашето поведение е ясен знак, че този скандал не е просто поредният. Става дума за защита на парламентарната трибуна и институция. И ГЕРБ отново промениха на 180 градуса мнението си след нареждане на председателя им Борисов. А би трябвало парламентарната група, мнозинството и всички ние да сме тези, които да решават. Така е по Конституция.

-    Безпрецедентната ситуация с Изборния кодекс - да се внасят промени в промените на закон, които не са обнародвани, дали е израз на страх или е следствие на експертен дефицит? А може би съвкупност?

-    Според мен е израз на дълбоко объркване и на известна паника. На какви ли не прецеденти се нагледахме в това народно събрание. Има и друго – ГЕРБ се опитват да обезсмислят ролята на държавния глава в този процес, стараейки се да направят неговото вето безпредметно. В тази надпревара няма елементарна логика и уважение. За жалост, цената е висока, защото подкопава доверието в законността. Получава се абсурд! Тези, които вчера си късаха ризите в една посока, днес ни убеждават в другата. А  процедурата е ясно разписана - президентът има 14 дни да се произнесе. В този срок той може да върне закона за ново обсъждане и тогава управляващите да регистрират тази промяна. Това бързане е доказателство, че управляващите може да са променили мнението си, но не са си научили урока.

-    Направихте заявка за предсрочни избори, но кое гарантира, че изборната рулетка няма за пореден път да бетонира статуквото и същия пъзел при тази съдебна система?

-    Може да разчитаме само и единствено на гражданите. На избирателите, които не бива да бъдат подценявани. Социологически проучвания, които твърдят, че нищо няма да се промени, винаги биват опровергавани на едни избори. А демократичната политическа рулетка има само един заряд - волята на гражданите. Ще се съобразим с нея, но твърдим, че тази воля сериозно се промени в последните 2 години. Има сериозно разочарование от сегашното управляващо мнозинство. И при едни нови избори ще се прояви. Но ще има и ясен знак за следващите мнозинства, които и да са те, че така не може.

-    Говорите за гражданската воля, но запознати ли сте с тази на вашите избиратели, пък и на симпатизанти, които смятат, че водачеството на Сергей Станишев във вашата евролиста ще отблъсне хората?

-    Волята на нашите избиратели и симпатизанти се канализира по уставния ред. Множество събрания и номинации, които ще бъдат разгледани. Този процес тече в момента доста спокойно.

-    Ще питате ли хората по места?

-    Не само ще питаме. От тях започва процесът. Текат конференции. На тях ще се види кой колко подкрепа има и какво е реалното желание за водача на евролистата.

-    „На този модел трябва да се сложи край“ - са думи на Корнелия Нинова. Като имаме предвид едни други нейни заклинания –„докато съм аз тук, никога с ГЕРБ“, с кого ще управлявате, за да имате мнозинство за промени, за които говорите във вашата "Визия за България"?

-    Не трябва да се слага каруцата пред коня. С кого ще управляваме, даже не е толкова важно, колкото за какво ще управляваме? Но първо трябва да се мине през избори и да се види каква е ситуацията. Много от партиите, които са в този парламент, няма да ги има в следващия. Може в него да има нови партии. Няма да се хвърляме в ясновидства. БСП има ясна програма и тя се нарича "Визия за България". С политически сили, готови да работят в тази посока и готови да разрушат пагубния модел на съглашателство между политици и мощни икономически интереси, може да се работи.

-    Господин Зарков, с какво е по-различна сегашната зависимост на ГЕРБ от ДПС от времето, когато Станишев обяви, че „ако не гласувате Делян Пеевски за шеф на ДАНС пада правителството"? Като ви моля за откровеност, нищо, че тогава не бяхте част от пъзела?

-    Най-откровеният отговор е, че тогава БСП и ДПС бяха в официална коалиция. От това и двете партии понесоха своите последствия, особено БСП. Но поне беше ясно заявено. Днес ДПС подкрепя ГЕРБ, но се обявява за опозиция, докато ГЕРБ разчита на тях. Това е голямата разлика. В единия случай нещата бяха ясни, за което ние бяхме санкционирани от избирателите, а сега са прикрити, с което се цели да се избегне голямата санкция за ГЕРБ.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.