"В земеделието е възможно да бъде преборена корупцията, но трябват хора смели и със здрав гръбнак. Докато в другите ведомства извадиха по няколко скандални неща, в МЗХ и ДФЗ абсолютно затишие. Назначеното ново ръководство на ДФЗ е оплетено в зависимости, което го прави абсолютно безполезно. В момента се имитират някакви реформи и уволнение на кадри, но всъщност не ги уволняват, а само ги понижават."

Това каза бившият заместник-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ Виолета Александрова  в предаването "Денят с Веселин Дремджиев".

Ето какво още коментира тя:

В Държавен фонд „Земеделие“ най-накрая трябва де се управлява с ум, разум и молив, а не с политически доктрини, назначения, мантри и да обслужват икономически кръгове. С тази порочна практика трябва веднъж за винаги да се прекрати. И за това трябва да се намерят поне двама, трима човека, които да имат гръбнак, смелост - миниум Министър на земеделието и Директора на ДФЗ.  

По отношение на въпроса, повдигнат от вътрешния министър Бойко Рашков за делото, в което са включени и Мирослав Найденов, Борисов - то само по себе си е много скандално, обединява три разследвания, доколкото съм запозната не е изтекла давността.

45-Народно събрание беше взривено от Илчовски, но след това нищо не се случи. Никой от МЗХ и ДФЗ не се потруди да намери доказателства в потвърждение на думите на агробизнесмена. Например, Илчовски казва, че редовно са се събирали в ловното стопанство "Студена". Да отидат и да намерят в ДФЗ ордерите за представителни разходи на Порожанов, докато още не са ги унищожили.

Друг казус от Комисията в НС е фермата за норки на "Градус". Министърът назначи проверка, но тя нищо не откри. Въпреки многобройните филмчета на екоактивисти за загробени норки в Сливенския Балкан и пещери. Това не са проверки, а бутафории.

От друга страна, в самия Фонд „Земеделие“ имитират бурна дейност, че сменят директори. Те не ги сменят, те ги понижават - от директор го правят началник на отдел. Тези хора остават в системата и продължават да обслужват схемата.

Аз представих лично на Министъра подробно становище по приема по Мярка 4.1 за 432 млн. лв. Този прием го пусна Десислава Танева. Министърът, вместо да го прекрати, удължи срока на приема. Този прием обслужва единствено схемите на ГЕРБ и едрите земеделци. Малките земеделски производители не могат да кандидатстват, защото не могат да съберат нужният брой точки. Със спирането и удължаването на сроковете на приема, той освобождава от отговорност Десислава Танева и премества отговорността върху служебното правителство, защото се преподписват всички документи отново. Трябваше този прием да се бъде спрян, да се огледа за грешки и да бъде преработен, така че да обслужва предимно малките земеделски производители. И веднъж завинаги да се прекрати уродливата схема с източване на парите. Този прием може да торпилира държавния бюджет, тъй като това са бързооборотни проекти и са на стойност около половин милиард. Тази процедура задължително трябваше да е съгласувана с новия министър на финансите и новите разчети на бюджета.

За новото правителство – трябва да се следят кадрите да нямат връзка с предходните управляващи и старите схеми, действащи от години. Трябва да се избират хора, които са извън кръговете, въртящи схемите, които за земеделието са 5-6. Трябва де се избират на принципа - да „имат гръбнак“, да са управлявали хора, да не им пука от заплахи, а не да си най готиния партиен функционер. Ако не знаеш от къде си тръгнал и на къде отиваш, стой си в Народното събрание, експертите за изпълнителната власт трябва да са наистина смели хора.

С тези схема повече не може да се продължава. Този път трябва да се борим като за последно, за да имаме бъдеще! 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.